Saturday, May 09, 2009

- w a n i t a -

assalamualaikum wbt anda2 sekalian...

di kala malam hari yg panas (kajang panas bah..), aku terdetik nak menaip nie..bukan pe..hobi sblom tdoq....tajuk post ni wanita....hum..bace lirik lagu De Hearty nie...

"Kau digelar sebagai penyeri dunia
Hadirmu melengkap hubungan manusia
Bukan sahaja dirindui yang biasa
Malah Adama turut sunyi tanpa Hawa

Akalmu senipis bilahan rambut
Tebalkanlah ia dengan limpahan ilmu
Jua hatimu bak kaca yang rapuh
Kuatkanlah ia dengan iman yang teguh

Tercipta engkau dari rusuk lelaki
Bukan dari kaki untuk dialasi
Bukan dari kepala untuk dijunjung
Tapi dekat dibahu untuk dilindung
Dekat jua di hati untuk dikasihi
Engkaulah wanita hiasan duniawi

Mana mungkin lahirnya bayangan yang lurus elok
Jika datangnya dari kayu yang bengkok
Begitulah peribadi yang dibentuk

Didiklah wanita dengan keimanan
Bukannya harta ataupun pujian
Kelak tidak derita berharap pada yang binasa

Engkaulah wanita istimewa

Sedarilah insan istimewa
Bahawa kelembutan bukan kelemahan
Bukan jua penghinaan dari Tuhan
Bahkan sebagai hiasan kecantikan "


lirik lagu ni sangat la mengharukan kaum hawa (trust me....)..tujuan post aku ni bkan sebab nak ulas@komen lagu nie ke ape(walopon aku da tlebih hafal lagu nie) tapi aku nak ceritakan ape yang terbuku dalam hati...

as usual..kalau ade terkhilaf di hati sape2(ni khas ntok pembaca kaum hawa aa), ni sume hanya lah fruit mind(direct translation..haha) aku...

pe aku nak ckp nie agak aa isu sensitip..well aku trase nak cakap sal bende ni pas chatting ngan cik irah(bukan nama sebenar(haha))....erm..mule2 chat pasal pe tah..xingat la plak..but, somehow borak pny borak ley smpai bab bertudung...huhu..bende berat ni...

tudung...cantik pe kalo anne hathaway pakai..lau...erm..sape2 la yang xpakai tudung korang rase cun lau pakai tudung...well..(huhu..bazilah..jgn marah sy..ni tulis je kayh...)..aku kecik2 dok berpikir..aku rase sume org dlu kat skola rendah de blaja PAI@PI@ name subjek berkaitan blaja sal agama Islam...but..(pe aku nk ckp ni maybe sensitip skit..sori ea awal2..) aku tgok ramai je yang xmemakainye...well..i mean it for the muslims la...mula2 kan..kat skolah dlu aku macam agak aa anti skit tgk org xpakai tdung, walopon aku nie bukan la jenis org yang baik atau layak sangat nak advice2 orang nie...well..aku skola laki dlu..so paham2 aa sape aku maksudkan...tenaga pendidik ar...erm.aku xde nak salahkan dorang ke ape, ni just aku nak luahkan perasaan aku jer..

"nape anda pakai tudung?"--"ikot member, lagipun kan trend kan.."
"nape anda pakai tudung?"--"entah..da tgok org lain pakai saya pakai aaa"
"nape anda pakai tudung?"--"cikgu suruh"

erm..xde la aku g wat wawancara kat kaum hawa ke ape..but ni aku men tibai jerk...jawapan2 yang kadangkala diberikan(aku xharap de member2 aku jawab gni..haha) lau ditanya kpd seorang wanita@gadis@pompuan...knapa anda bertudung..?haa...gtulah storynyer...

bagi aku lau aku pompuan, aku akan pakai tudung..kerana..banyak sebab..yg pertama adalah nak menjaga mahkota paling bernilai yang dimiliki oleh seseorang perempuan....pnah dgar tak tazkirah ke ceramah ke pasal bertudung nie...?besar dosanya lau sesorang gurl tu xpakai tudung...aku cakap je ni..aku xlayak nak menghukum atau mengatakan seseorang tu dosa..ALLAH je yang tahu.aku hny gtau pe yg aku tau skit2...saje nak share2...

next, sebab nak reserve ntok bakal suami..haa..bagi husband tu surprise sikit tgk rambut korang...husband eaa..bukan pakwe....xde aa..lau tgok rambut before kawin tu..xmanis lar....yele..rambut tu ley bg tnjuk kat muhrim jer....so xyah la tnjuk ke org len...xde pekdahnye...aku pun.berdoa sangat2 aku dijauhkan dari semua ni...orang yang aku sayang..semoga aku dapat kawin ngan die...bawu dpt lesen tgk rambut..haha...*ngarot2*

next,nape kne pakai tudung....hum..ntok perlindungan nye purpose ar...perlindungan aku mksudkan nie adalah daripada kaum adam yang sesetengahnye nie sengal...wahai cik-cik skalian,tau x..(ni pngakuan ikhlas daripada kaum laki tau) lau korang xpakai tudung, sangat la suke laki usya korang.....tgok rambut korang yg..xkisah aa panjang ke x...daripada pandangan tuh..dari mata turun ke hati..dari hati naik pi otak...huhu..tu yg kadang de kaum2 adam ni xdapat mengontrol dirinyer...xdapat tahan diri..da angau...yess..aku tau kadang2 sesetengah gurl ni xpakai tdung sbb rase panas la, ape la....kan..tol x..?lau aku jadi pompuan pon aku akan sdikit sbanyak terpikir gni.."panas aa pakai tdung nie...xyah aa pakai..lagipon aku lagi cantik lau xpakai tudung"....well..dialog rekaan semata-mata...yess...i know..mmg panas..aku tgk korg pakai tdung pn leh agak panas kot pakai tudung tuh....but kne ingat..hidup kat dunia ni xlama...panas pon....not that hot to the degree of killing us,kan..?lau kate matahari panas..ade yang jauh lebih panas..xterbayang dek akal kite...huhu....

hum..aku xde aa smata2 nak salahkan kaum hawa ke ape bile dgar de kes2 yg xspatotnye kat tv tuh..lelaki mmg slah...slahnye adalah xdapat tahan diri daripada those things...but kadang2 sumthing happen dgan bersebab kan..jadi fikir2kan aa sdrik...homework ntok korang..haha...

cantiknye la orang pakai tudung....ikhlas dari hati aku cakap macam nie..tambah2 lagi lau pakai baju kurung...weeee...rindu bazilah...haha...*ngarot2*.....tapi tu lah...pakai tudung nie hal yang sangat la sensitipnyer...tapi wahai kaum hawa sekalian...pakai lah hijab tuh..kerana insya Allah..hijab tu akan jadi pelindung korang drpada 1001 jenis kebahayaan....believe me...

ok..next..huhu..panjang post kali nie..

bile seseorang tu pakai tudung...xcukup smata-mata pakai tudung sahaja..part2 lain pon kne jage..part2 lain yg aku rase kurang skit diberi perhatian adalah baju korg pakai long@short sleeve nye tshirt....dan tahap ketidaklebaran dressing(paham2 aar..)..kadang tu kan..aku kat kafe tekun kat USM..makan aa ngan azri ke..sape2 je aa..mesti aa pandang2 skeliling kan.mata dok melilau gtu..trpandang..alhamdulillah..awek ni pakai tudung..but..aiseyh...die pnjam adik die pny baju n seluar kot...wallahualam..pas tu,pandang satu agik bahagian..alhamdulillah..pakai tudung, tapi de sikit kurang..lengannye pendek lor....huhu...skit lagi kne up...xsejuk ke pakai lengan pendek tuh..huhu..cian aku tgok...dan lagi bahaya..ritu aku haikal n azri(coursemates akuh) makan kat kafe..nampak sorg awek ni..azri aa dok tgk dier..muke kiut die kate..huhu..tgk tu laki cmane..haha..(tp ni bkan tujuan utama..huhu)..awek tu ok da...pakai tudung, lengan panjang..xbrape keketatan..tp..baju die agak aa see-through...aiseymen..bahaya..huhu....paham2 ar..

da lame aku hasrat nk mengarang pasal ni, tp xde ksempatan aa...skali lagi aku nak tegaskan..tujuan aku tulis ni skadar nak smpaikan fikiran aku pada org lain..xde niat nak sindir@sakitkan hati sape2..ok..aku mintak maap sangat2 kalu aku de terkhilaf n aku xperasan...yela..aku org yg bukan layak nak tgur orang..aku truk jugak....but aku rasse xsilap aku nak gtau kat org lain kan.. :-)

alhamdulillah..lega dapat post panjang2 gni...first time pnjang nie..hu3..rase ngantok gak akhirnya...ahaha...

k la..peace sumer..till d hand returns..~
salam..~!

5 comments:

Anonymous said...

salam sahabat..

maaf andai kata diri ini x dialu2kan untuk meninggalkan secebis kata di dalam ruang putih yang tersedia..

sebenarnya hamba mengakui,
dah lama gler hamba dok "usha" blog _ThE oNE and oNLy_

ini pertama kali tergerak hati untuk hamba meniggalkan jejak disini..haha

firstly: mintak maaf cz selama ni dok jenguk,mengintai blog ni tanpa kebenaran..

hehe..tak tau macam mana topic "wanita" ni telah menarik jari2 hamba tok terus menaip disini..

betul apa kata ikhsan mengenai wanita.. alhamdulillah ada juga kesedaran dari kaum adam..x mudah nak menjumpai kaum adam seperti ikhsan..kenyataan ini ikhlas dari hamba.

jujur disini hamba sebagai kaum hawa begitu malu.. & hamba juga mengakui hamba juga begitu..
haha..tp itu la.. perubahan diri ini mmg hamba harapkan.. da lama cuber sampai tp hingga sekarang masih belum mampu..
doakan hamba tok teruskan perjuangan hamba dalam mengejar perubahan positif diri ini.

TAHNIAH juga untuk ikhsan cz telah mendapat calon "wanita" idaman semua lelaki..bazilah namenyer kalo hamba x silap..

hamba doakan moga kalian kekaL berdua.. insya allah.. _AMIN_

HAMBA

AHMAD IKHSAN ABD AZIZ said...

wsalam kembali kpada cik anonymous(girl kan..)

hum..its ok..blog tu mmg tujuannye untuk dibaca...jadi xde sorang pon kat dunia ni ade restriction untuk bace ape2 post saye yang xseberapa nie..ok..?

saya xla banyak sangat ilmu untuk berkata-kata mengenai post ni...saya hanya tulis ikot prinsip dan logik akal fikiran manusia...thanx kerana sudi baca...

cik anonymous...plik bunyinye..huhu..

saye same je macam lelaki lain..xde lebihnye dari dorang sumer..bahkan banyak kekurangan plak tuh....

perubahan tu sumer daripada-Nya..kita hny leh cube..lgpun jgn harapkan perubahan mendadak.lbih baik kalau perubahan xmendadak, tapi bertambah baik one day to another...ok..?

insya Allah...doakan jodoh kami diizinkan-Nya..amin..~

p/s:kenalakan lah diri...letak je nama pendek pn xpe...xkan nak panggil cik anonymous plak kan..ahaha...

fannie said...

waaaa bravo pakcik ikhsan.. entry yang bagos! haha. sediket tersentap bace entry ni (ye ah.. ade la sipi2 kenee seteeppeekk kt muke aku).. haha but dun worry, xkesah pon. btw, ko sombonggg sejakk ade awekkk.. kechik ati siall. haha!!

AHMAD IKHSAN ABD AZIZ said...

to cik fannie..

haha...

ape sombonk plak...ko pon tegor2 aa aku...da ko diam...aku pn diam je ler..

Anonymous said...

salam sahabat..

hamba lbh senang jika hamba tidak dikenali.

mohon maaf..

jd terima la kasih atas kesudian tuan empunya blog ini..

wslm

HAMBA