Wednesday, December 30, 2009

wahai sepupu ku...

salam.....

seperti tajuk...aku masih nak tulis post pasal my late beloved kazen...epul..ni aku jumpe gambar skit....untuk peringatan dan tatapan bersama....



erm..dengar2 dari kawan2 n kazen aku yg len....kete arwah terbabas dan langgar tiang lampu kat area jeram..tapi xtau lah lampu jalan ke lampu isyarat..



urm...semoga roh kau aman di sana epul...





4 hari yang lepas....kau dah dijemput-Nya epul...terkilannye aku....ya Allah..lama sangat aku dah xjumpe ko....dan aku xkan ade peluang lagi untuk jumpe ko...sampai bile2.....selama-lamanya....semoga kau aman di sana...al fatihah....



Saturday, December 26, 2009

mati itu pasti....hidup...insya Allah...!

salam pada semua reader...

um....waktu aku menaip blog nie...aku baru dapat berita mengejutkan...

sepupu aku...Shaiful Akmal...dah meninggal dunia dalam pukul 3.30 tadi lebih kurang....eksiden kereta....epul yang drive...die pergi dengan kawan dia....kawan dia meninggal di tempat kejadian..innalillah...epul plak..dikejarkan ke hospital tanjung karang..sebab eksiden dekat jeram...ni sume area2 selangor bagi sape2 yang xberapa tahu...mula2..pukul 2 tadi abg kepada epul, abg azlee call mak aku..gtau epul eksiden..ngan tengah kritikal.....then...3.30 cmtu....dah meninggal dah.....

ya Allah.......

memang betul..apabila kita dengar sahaja berita kematian....memang kita akan rasa..em..sangat sedih....dan kite pun akan reflect pada diri sendiri....sesungguhnya maut itu datang tidak berbau....24/7...hari2 Izrail datang melawat manusia...aku xsure berapa kali pulak...

maut tak kenal umur...sepupu aku ni baru umur 21...tua setahun je dari aku....
maut tak kenal pangkat..
maut tak kenal rupa..
maut boleh datang pada bila2 masa....ketentuan yang dah lama tertulis di lauh mahfuz...

ya Allah....rahmatilah arwah epul..antara sepupu aku yang paling rapat....semoga rohnya dicucuri rahmat-Mu....ENGKAU berhak ke atas semua ciptaan-Mu..telah KAU janjikan..jodoh..kesihatan...ajal..semenjak azali....

bila2 masa sahaja...maut boleh datang menjemput kita...persoalan...bila..di mana..bagaimana....itu suma dah lame ade dalam skema jawapan yg ALLAH dah tetapkan dari azali lagi...oleh itu wahai rakan2....sentiasa beringatkah kita....

tajuk post ni dipinjam dari satu quote dalam novel Ramlee Awang Murshid....tajuk Bagaikan Puteri...telah dilafazkan oleh Saifuddin....

al fatihah....

salam......

Wednesday, December 23, 2009

myfirsttime

assalamualaikum wbt....~

1st thing 1st..jangan tersalah paham ngan tajuk post nie ok..xde kene ngene ngan website2 yg ehem3...huhu..~

ok..clarification's done..

hum....baru2 ni...full result final exam USM telah dikeluarkan....dan..alhamdulillah....aku berjaya mencecah ke angka 3.03...huhuh....syukur sangat2...nanti balik USM nak posa seminggu..ritu aku bernazar...huhu...

humm...dan xlupe..taniah juga pada rakan2 CS yang boleh kate 95% daripada kite suma dapat result yang much better daripada dulu...kepada cik ezza yang mendapat pointer anugerah dekan@dean list (>3.5) ucapan tahniah pada anda ye....congrats2...kepada rakan2 yang kurang berjaya sikit dalam final exam ritu...xpe2...sem depan kite ade lagi peluang untuk repair pape yang patot repair...insya Allah.... =)

hari ni..*23 disember* ..means lagi 4 hari before boleh balik usm...yay...leh jumpe awek..wee....haha....xdela....walaupun tu antara tujuan2nye..wink3~~hum..sem depan memang aku rasa akan jadi sgt mencabar...suma subjek2 is kod T ngan kod U jer...sebelum2 ni ade paper minor management yang sgt byk membantu aku...dan dis upcoming sem lak xmik paper major...so..kene la score paper teras...huhuh..peluang aku untuk naikkan pointer teras aku yang agak sangat rendah nak banding ngan kawan2 aku...pointer teras aku sekarang is 2.37....ok..tapi xcukup ok....huhu....pngk aku@cgpa skang adelah 2.61...dan azam aku..aku nak grad ngan cgpa at least 3.0..supaya then lagi tinggi lah chances ntok boleh buat master programme...huhu...amin~insya Allah...

for that stat next sem kene ar sangat2 berubah....kene kurangkan men dot*....huhu...mesti rase susah gile.tapi aku kene gak try..for the future's sake kan.....dating lak....sekali-sekala je....bazilah pun nak stadi hard gak lepas ni...so aku pun kene lah macam tu =) ..insya Allah...huhu..the time has yet to come...but it didn't matter how..as long as we're harvesting our utmost effort...insya Allah...the fruit of success will be ours....amin~

hehe..ok lah...nak sambung stadi c#..doakan aku dan rakan2 cs lain..daa..salam..~

Saturday, December 12, 2009

daite senorita~

assalamualaikum wbt...

er...title kat atas xde pape particular meaning..just tajuk OST from j-drama, kurosagi...

em...lama dah aku xbape nak update betol2 blog nie...baru2 ni,..iaitu semalam, result provisional USM telah dikeluarkan...dan alhamdulillah....1st time aku dapat suma P...

suma P = pass = > 2.0 untuk particular subjek..

dulu..sem 1..aku dpat 2 p*

p* = lulus bersyarat = <2.0 aku =" 2.21" lak =" 2.39" plak =" ??">...em..mcm xbape mampu je..bukan aku underestimate my own capability...just..tah ar...susah CS USM ni nk dapat 3.0 ++..huhu...kalu dpt..alhamdulillah :-)

ya Allah..permudahkanlah para pelajar CS USM dalam menempuh hari2 yang mendatang...semoga kami dapat keputusan yg memuaskan....amin~

em..dah bis sem 3 nie..maknenye..aku ade lagi satu stgah tahun@lagi 3 sem b4 aku grad, insya Allah... :-) ...macam xpercaya....aku rasa macam aku still lagi dekat tadika abim...aku rase aku macam baru masuk sekolah kebangsaan semenyih 1..baru masuk sekolah kebangsaan saujana impian..baru masuk sekolah menengah kebangsaan saujana impian...baru masuk sekolah alam shah....baru masuk matrik melaka....insya Allah..although the memory is not very clear...but, vividly, leh ar aku ingat sikit2...

kat tadika...erm..sape ek kawan aku...yg aku ingat de fadli...tapi pe dah jadi ngan mamat tu yer..hum....xsure lah..huhuu..

then..aku msuk sekolah rendah kebangsaan semenyih 1....untuk setahun setengah jer..kat sana..aku kamcing ngan joe..nama betul die shahriz...gile lain nama panggilan..haha...aku ingat ag...manusia pertama kata suka kat aku...nama dia mardhiah xsilap... lol....gile kelakar..aku ingat ag dpt surat n cincin mainan dari dier... hua3...joe lagi mantap....aku xtau pe masalah dak pompuan yg minat dier tu..xsilap nama wanie...smpai cium muka dia ok.....haha...budak2..jgn berpikiran -ve ar wahai reader yg budiman..hehe..um..aku xlama kat semenyih nie...oleh sebab rumah aku lebih dekat ngan saujana impian, aku dpindahkan ke sekolah kebangsaan saujana impian plak....kat sane lak..ar.memori aku sal waktu darjah 2-4 agak kabur2 sikit ar..ramai gak ar kawan...waktu darjah empat aku eksiden...waktu tu waktu rehat....aku melepak belakang pintu, tetibe de hamba Allah ni tolak aku dri belakang..aku jatuh terjerumus ke depan ngan lajunye..tgk2 kepala aku da terhantuk bucu segi meja....abis muka aku pnuh darah...dak2 len sume cam da cuak2...seb bek da sorg dak pompuan berani nak lap muka aku ngan sapu tangan dier....izzah rasenye...izzah hazirah..tol x weh??haha...cm die nak singah je blog aku...start kat saujana gak aku kenal munir n chenkt (yg seterusnye sama skola ngan aku smpai ar form 5 kat sas...huhu..)..um..then menjelang upsr..aku xtau ar nak kata aku ni belajar sgt ke aper.biase2 je..nk blaja kat umah pn kene paksa..huhu..ingat ag..de dak2 port aku..faris...umair...hafiz zarfan...ainzad...ar..sape g ek aku ingat...kenneth..byk ar gak yg rapat...ngan dak pompuan lak..xdela yg rpat sgt..maybe waktu tu xpndai sgt nk kawan ngan pompuan kot (hehe..~)..just aku ingat ar jugak kat dorg...hanis...aziira...farhana..anis..abyan..athirah..izzah fasihah..izzah hazirah...ar...tu je yg aku agak knal kot.huhu.~then alhamdulillah..dpt 5a upsr..

pastu stat ar zaman skola menengah..mula2 bajet dah xdapat ar masuk asrama...yela..dlu seingat aku time cek dpt sbp ke x..nama aku mmg xde dpt ape pn..huhu...xpela..aku pk maybe lom rezeki aku ag kot..huhu..then aku masuk lah smk saujana impian..ohh....aku masih sama kelas ngan dak2 bertuah nie.....hanis..abyan..aziira..ar..sape ag ek..pastu byk la dak2 lain..em..aku kenal azmir..faiz...usamah...ar., sape ag ek...haih...aku masuk kelas 1 ikhlas, kene la blaja bahasa arab..kelas tu consist of dak2 4a's n 5a's upsr..huhu....then..after few month..guru besaq aku gtau ade datok mane ntah nak amik aku jadik anak angkat....hue..~anak angkat datok??cmbest kan..?then datin (wife dier) bwk aku g umah dorg..tpi aku xingat sgt ar nma dorg.bukan jadi anak angkat dorg btol2 pn~hehe...after a few weeks then..pas aku dapat result 1st exam..aku dpt no 4kot dlm kelas..yeke?sama ngan azmir...hoho...deskmate ku~pastu..aku balik2 je umah..mak tny kalu dpt masok asrama nak x?aku pn ckp ntah ar..nk ar kot...pastu mak aku tnjuk offer letter....erk..sekolah alam shah?pe tu?aku tau sdar, star..haha....sas tu apekah???hehe...um..bbrp hari gak aku pikir..then aku accept offer tu...siyes..aku xtau sape yg buat@lorongkan aku ntok dpt SBP nie...mmg aku brsyukur sgt..smoga Allah jua yg membalas jasa dia..huuh...then..last day aku balik smksi amik sijil berenti sumer..aku pi jumpe kawan2 aku 4 d last time la kan..suma kata jgn ar pegik..trharu aku..ingat aku xdipedulikan sgt dlm kelas...sob3..tpi nk wat cmner kan...peluang keemasan..after pndah saujana agak ar putus contact....ngan azmir je da contact...tu pn kalu bulan puasa...sebab pakcik die tu imam kat area umah aku...huhu...

hoo...da masok alam shah..lepas tu masok matrik..and now i am who i am...huhu..sebab pasal skola menengah n matrik aku pernah cite dlm pos2 lepas..so mls le plak nk ulang balik...tpi aku btol2 rindu giler aa kat korang sumer, sape2 je la yg rasa diri dia tu kawan aku...huhu..nnti kite reunion yer.nga trace korg kat facebook nie..hehe.....

ok la..lenguh ar plak taip pnjang2..hehe...da..salam~

Monday, December 07, 2009

sharing is caring..

assalamualaikum wbt..

aku tertarik ngan artikel ni....jadi..sape2 yang dah@xtau.
aku share gak :-)..

Nama Syaitan Dalam Surah Al-Fatihah


Assalamualaikum

Semoga boleh dimanfaatkan Al-Fatihah adalah satu rukun dalam solat,
apabila cacat bacaannya maka rosaklah solat. Oleh itu perbaikilah
bacaannya dengan ilmu tajwid. Bukan setakat bacaannya saja rosak malah
kita menyebut nama syaitan di dalam solat kita. Berikut diperturunkan
nama syaitan laknat yang wujud didalam Al-Fatihah, sekiranya kita tidak
berhati-hati.

Nama syaitan

1. DU LI LAH (bila dibaca tiada sabdu)sepatutnya DULILLAH

2. HIR ROB (bila dibaca dengan sabdu)sepatutnya HI ROB

3. KIYYAU (bila dibaca dengan sabdu)sepatutnya KI YAU

4. KANNAK (bila dibaca dengan sabdu)sepatutnya KA NAK

5. KANNAS (bila dibaca dengan sabdu)sepatutnya KA NAS

6) Iya (disebut tanpa sabdu) sepatutnya Iyya. Iya bermaksud "matahari"

Dalam ayat ke 5,jika salah bacaannya akan bermaksud "kepada
mataharilah yang kami sembah dan kepada matahari kami meminta
pertolongan"!!!!

7) SIROTHOLLAZI~. sehingga habis hendaklah dibaca tanpa
henti.

8) AMIN .hendaklah mengaminkan Al-Fatihah dengan betul
iaitu AA = dua harakat, MIN = 3 harakat, semoga Amin kita
bersamaan dengan Amin malaikat Insya-Allah. semoga kita menjadi
orang yang sentiasa membaiki bacaannya.

Perhatian ;

Sebarkan hukum Allah walaupun satu ayat semoga kita mendapat
rahmatNya,

Insya-Allah.

dipetik dari satu artikel kat www.syok.org...~

Wednesday, December 02, 2009

comments needed...

assalamualaikum wbt..~

urm..just a simple post with simple questions...

aku sem depan ade hajat nak pakai phone ni... Sony Ericsson W595



kalu korang ade pandangan pape tell me ek??thankx alot~

salam~!

Sunday, November 22, 2009

the very 1st week of holiday~

assalamualaikum wbt~!

well...although aku baru je cuti dalam 2-3 hari...saje tulis 1st week holiday..huhu..

hurm....sedihnye modem kat umah aku da rosak....huk3....ni guna modem baru, xboleh connect wireless, just boleh guna LAN cable....so, terhad sikit la aku bole guna internet, waktu2 aku bole gune is time abang aku gi kerja lah..huhu....

xpelah...put that aside...just story telling jer...

ni aku btol2 baru lepas solat subuh..alhamdulillah, terbangun agak ar awal....nanti tengahari kang aku n family aku nak pergi ke HKL, melawat iman, dia baru lepas kali kedua kene chemotherapy...dengar2 dari doktor, iman akan kene chemo lebih kurang dalam 5 kali, means dalam +- ag 2 bulan die akan keep going to HKL untuk chemo....semalam (21 nov) doktor scan iman, dan tengok hati dia bengkak, dan dia demam ngan suhu 40.3 celsius....huhu..tinggi nyer...

huhu....hari raya aidiladha menjelang tiba......dan rasanya family aku akan beraya dekat HKL jer...wallahualam..

k lah....belum ada idea nak post ape2 lagi...bila aku dpt idea yang best2 nnti aku update lah...ok..salam.....(doakan iman cepat sembuh...)

Thursday, November 05, 2009

entitled.....

"cinta itu cahaya sanubari
kurniaan Tuhan fitrah insani
dan di mana terciptalah cinta
di situ rindu bermula

cinta itu tak pernah meminta
tetapi memberi sepenuh rela
rasa bahagia biarpun sengsara
berkorban segala-gala

semua kerana cinta
yang pahit manis di rasa
menghibur nestapa
merawat duka
damai di jiwa
terpadamlah api benci permusuhan
terjalinlah kasih sayang begitulah cinta
yang diidamkan tanpa nafsu yang mencemarkan

dan jangan pula
kerana bercinta kita pun leka
dan jangan pula kerana bercinta
tergadai semua maruah agama

cinta yang sejati
hanya cintakan illahi
cinta ayah bonda
tulus suci selamanya
cintakan saudara

hanya sementara
serta sesama insan
suburkan dengan ketakwaan.."


Monday, November 02, 2009

Selamat Ulang Tahun Sayang~!

assalamualaikum wbt..

hue3..tajok post aku sama ngan lagu imran ajmain xsilap..hehe

but d real purpose bukan itu okeyh..esok (3 november) merupakan hari jadi cik bazilah yang ke 20...huuuuu..awek aku smbut besday awal 2 minggu..uhukx..

ALLAH selamatkan kamu~
ALLAH selamatkan kamu~
ALLAH selamatkan NOOR BAZILAH~
ALLAH SELAMATKAN KAMU!!!!

weeeee...hik3...makwe aku da 20 da..aku bile plak..uhuk2...

neway...especially dedicated to you dear:
-semoga berkat umur murah rezeki
-dipermudahkan segala urusan
-dijauhkan dari kesusahan dan kemudaratan

amin ya Rabbal-alamin....



p/s: awak suke x hadiah tu.....hihihi..~!

Sunday, November 01, 2009

uhuk2...~

assalamualaikum wbt..

lama gak aku xupdate blog nie...bukak je blogger, tapi xupdate..knapa?because i dun really have the mood..

update aku skang ni...sok start exam final, cmt221, kol 9 am (2 nov 09)..dan un4tunately aku tgah nak recover skit dari demam...haih..same cm sem lepas..demam b4 final exam..uhuk2...

k la...tu je kot 4 d time being..nk smbung stadi..~

salam~

Tuesday, October 13, 2009

fasa 3....daripada 4...

assalamualiakum wbt......

well...di kesempatan yang ada time tgah kat lab nie.....saje2 tulis nie....aku bukan ada mood sgt nk tulis pasal pape tah...but aku nak luahkan kesedihan aku...walopon ramai tgok aku hepi go-lucky gtu....but im not that hepi ekcelli.....i acted like i am...but un4tunately im not..

dis got nothing to do with my dear bazilah ok...kang da lak gosip2 len plak..

this is follow up from post2 aku yang lepas pasal anak sedara aku..iman humaira...

smalam aku call rumah (12 oktober 2009)...n drp mak...aku dapat tau esok (hari ni, 13 oktober 2009) bhw iman kene masok spital ntok tujuan amik air tulang sumsum and air dari tulang belakang untuk tujuan kemoterapi......

and tadi...pas bwu abis kelas ISE...aku call mak agi skali....

tanya lah iman macam mana...

mula2 aku ingat iman kene bedah..upenye tidak...dia mcm sedut air tulang sumsum n tulang belakang tu je.....xbedah pun...

but then only i got to know...

"iman punya kanser ni dah smpai tahap 3 dik..." (adik tu aku ler...)

apekah?aku pn tny ar.

"bape byk ek tahap tu mak?" ..sebab mula2 aku ingat da 5 phase...rupa2nye..

"ada 4 tahap....dan iman kat tahap 3"

oohh...sedihnye hati aku ALLAH je yang tau.......aku senang je nak nangis depan orang lain but aku xmau tunjuk...lagi2 kat bazilah....dah la dia da test petang nie..so xpela..pas test bwu aku gtau dier...hum....kanser tahap 3 drp 4....tu kire teruk la kan??

huuuuuuuuuuu........

abis je call mak aku tadi mata aku da mcam berkaca2 dah...jalan xbape tgk depan seb bek xkene langgar keta depan school tadi.....

aku xtau mcam mana sedihnya cik n kak lin...anak dorang kot....aku yang pak su je pn da mcm ape sedih......dan hari ni dah lah hari jadi kak lin....n then only she got to know her daughter is in that condition...i cant imagined how is her condition now....ya Allah...berikan ketabahan pada suma ahli keluarga-ku....

memang lah..kita syg seseorang tu..ada yang lebih menyayanginya...yang MAHA PENCIPTA lah...sapa lagi kan......qada' dan qadar nya wajib diimani....tapi usaha untuk mengubati bukan lah suatu yang xguna.....usaha...doa....dan tawakkal pada-Nya.....seluruh takdir manusia di tangan-Nya..hanya bila, bagaimana dan macam mana adelah persoalan yang kita suma tertanya2......

well....aku xtau nak cakap ape......im rili sad rite now........assignment sangat lah banyak...ya Allah....berikan aku petunjuk dan inayah-Mu..berikan ku kesabaran supaya aku dapat menyetelkan pape yang patot...

"ya Allah....hanya pada-Mu tempat kami meminta pertolongan.......tidak ada yang lebih layak untuk kami meminta bantuan melainkan dari-Mu.....MAHA PEMBERI...MAHA MEMAKBULKAN..MAHA PENYEMBUH......ya Rahman......ya Rahim....

sesungguhnya aku sayang pada anak saudaraku ini..umurnya baru 1 tahun lebih sikit......aku mohon ampun pada-Mu...kadang2 terkeluar juga perkataan seperti -APA SALAH IMAN SAMPAI DIA KENA KANSER NI?NAPE BUKAN ORANG LAIN????-nauzubillah...ampunkan dosa-ku ya ALLAH...aku sedar semua ini mempunyai hikmahnya yang tersendiri..tapi apakan daya ku..aku hanya insan ciptaan-Mu yang lemah......yang senang terpengaruh dengan bisikan2 yang xelok......

aku meminta pada-Mu ya Rahman ya Rahim.....berikanlah as-syifa' untuk penyakit anak saudaraku ini ya Allah.....aku sangat bersimpati dengan abang dan kakak iparku...iman merupakan anak sulung mereka....ya ALLAH....KAU tabahkanlah hati kedua-dua mereka dengan kuat, sebagaimana KAU tabahkan hati Rasul-Mu dalam melaksanakan dakwah-Mu...

sembuhkan lah Iman Humaira Binti Mohammad Izwan...."



ya ALLAH...makbulkan doa kami sekeluarga...amin...ya Rabbal-alamin...

salam semua...doakan Iman sekali ye....?

Wednesday, October 07, 2009

next...

assalamualaikum..

di kesempatan yang xbape sempat nie...aku nak tambah sikit pasal follow up anak sedara aku.....

ni antara few of her pics yang aku amik kat fb abg aku..





well....ni dalam 2 minggu lepas punya gambar kot...skang iman da ade kat umah dah..mak aku n mak mertua abg aku jaga..xbole hantar iman pada baby sitter because kene jaga dia thouroughly because tiub yang tergantung kat dada die directly connected to her heart..so takot2 kalu ade infection pape ker....dats y.....for the time being, she's taking lingzhi ke ape tah nama herb tu....alhamdulillah, mak aku kata iman da gelak2 sikit la..dulu muram je muka..ya Allah..sembuhkan anak saudaraku ini dengan cepat..amin...~

k....da blur..haha..daaa..salam..~

Sunday, September 20, 2009

hari raya..kegembiraan dalam kedukaan...

assalamualaikum wbt sumer....

1st things 1st....salam aidilfitri, maaf zahir batin...

well....hari nie 1st day raya....raya yang sangat lain daripada before-before this....kenapa aku kata gtu...theres many particular reasons to say so....

first...taun ni la 1st time family aku beraya tanpa abang aku....die beraya dekat umah mak mertua dia dekat Jempol....xpelah..ni ok lagi..at least abg aku akan balik umah gak ngan cepat..

next...iman humaira yg aku cite dalam post sebelum nie....raya nie umur dia 1 tahun 2 bulan ++ lah.....alhamdulillah...ade ahli baru.....

tapi.....


baru beberapa hari lepas waktu bulan ramadhan....
after cik and kak lin bawak iman pergi buat ct scan...

kami dapat tau...iman kene neuroblastoma.....apekah itu neuroblastoma.....well..basically...penyakit ini adalah sejenis kanser....kalau nak tau betul2 korang google lah maksud neuroblastoma tu aper...

hum....cik ngan kak lin dah plan nak balik kedah beraya tahun nie..but bile dapat berita nie....tak jadi balik kampung dah.....dan ntok pengetahuan korang...doktor kat HKL kate peluang untuk iman survive through surgery adelah sangat tipis...kerana ape..sel kanser dalam perut anak sedara abang aku ni agak aa besar..sampai lah die melilit kat bahagian buah pinggang..dan kalo bedah..khuatir akan pecahkan salur darah dier....

so...the treatment that is choosen is chemotherapy....ape bende alah nie??cm bese..google le...xtau aku nk terangkan....tapi..sangat xbest gak...

ya Allah..begitu besar ujian yang KAU berikan ini...semoga HIDAYAH dan INAYAH-MU dapat membantu kami dalam mengharungi dugaan-MU....dan pulihkanlah kembali si comel ini.....






Iman Humaira Binti Mohammad Izwan

Saturday, September 05, 2009

jeng3.....jangan marah ea....

assalamualaikum wbt..

post kali ni...mungkin sedikit dasyat kot..jadi..kepada sesapa yang berkenaan..aku mintak maaf awal2 aaa erk..hehehehe..sila lihat kedua-dua gambar di bawah ini...



ni nombor satu....



ni nombor dua..

haaa....aku malas nk komen pape gambar nie....ditangkap oleh paparazzi2 CS yang hebat dan yang pasti bukan aku..aku cuma tolong tunjuk jer..ngeehehehe...

daaaa..salam..maaf zahir dan batin..~!

Tuesday, September 01, 2009

well....

assalamualaikum sumer....

not really into blogging mode rite now....just wanted to write simple2 thingy only..every single day and single week ive been haunted with tonnes of tasks, assignments and many more...yet they keep increasing no matter how much ive settled for the previous..haiz......

and the present month is ramadhan al-mubarak..thinking of somehow money saver....less eat..less money used...but...somhow there is no particular change..hehe...wat does dat mean?

well....not really in the mood of blogging..maybe tat's all 4 now....salam every one...daaa..~!

Wednesday, August 19, 2009

lalok-ing

assalamualaikum wbt sumer~

how's everyone?hope dat ur all in d pink of health......post kali ni specifically xtau nak cakap pasal pe sgt...ngan otak aku sedikit penat mengexplore netbeans 6.7 yang rupe2nye agak best tu..hoho

but..pe aku nak tulis kali ini adalah nasihat..secara amnya untuk semua para-para pembaca sekalian..~


petikan dari lagu inteam feat nazrey raihan -- kehidupan --

jangan difikir derita akan berpanjangan
kelak akan membawa putus asa pada Tuhan…

Ingatlah bisasanya kabus, tak berpanjangan..
selepas ia berlalu, pasti cerah kembali....



hoh...salah satu lagu nasyid peveret aku..nasyid feveret aku byk kot..hehe..untuk lagu "kehidupan" ni...bg aku byk menerangkan hakikat dalam kehidupan kite sume hari2...betol x..erm..yela....aku bg lirik penoh lagu nie...huhuhu..

Kesenangan yang datang
Tak akan selamanya
Begitulah selepas susah ada kesenangan
Seperti selepas malam datangnya siang
Oleh itu waktu senang jangan lupa daratan

Gunakan kesempatan untuk kebaikan
Sebelum segalanya terlepas dari genggaman
Kelak menyesal nanti tak berkesudahan
Apa guna sesalan hanya menekan jiwa

Jangan difikir derita akan berpanjangan
Kelak akan membawa putus asa pada tuhan
Ingatlah biasanya kabus tak berpanjangan
Setelah kabus berlalu pasti cerah kembali

Ujian adalah tarbiyah dari Allah
Apakah kita ?kan sabar ataupun sebaliknya
Kesenangan yang datang selepas kesusahan
Semuanya adalah nikmat dari tuhan


mantap weh lirik dier..kalo dalami lagu ni betol2....sesuaikan ngan situasi harian kite sebagai manusia kat muka Bumi nie..nangis gak ar...org len aku xtau aa cmne..lagu ni penah wat aku nangis banyak kali kat matrix dlu...lantak aa korang nk kate ape aku nangis, da aku mmg jenis gtu....

k..ni bukan review lagu.tapi aku terasa nak bernasihat2 kepada korunk sumer...
  • bersabar walau dalam APA situasi kite hadapi...APA sahaja...I mean it...walo cmne kite tensen ke, ade masalah keluarga ke ape....bersabarlah...assobaru minal iman..sabar tu sebahagian daripada iman...xde ruginya bersabar...Allah agi suke insan yang cuba sedaya upaya bersabar....aku da biase dibidas kembali ngan ayat "ape ko tau..bukan ko yang ade masalah tu.."....betol3...mmg aku xhadapi masalah tu...tapi SO WHAT??!indeed mmg aku xtau sgt penderitaan korang, pe seksaan yang korang sumer hadapi aku xhadapi...tapi ingat ar..Allah da set-kan setiap umat-Nya akan ade ujian, yang mungkin sama mungkin lain daripada antara satu sama lain..so korang xleh aa kate "aku pny ujian ag trok ar drp ko..!" ...ain't it true enough everyone...
  • next, jgn cepat melatah....wat i mean melatah here is not the "opocot mak ko" things..but SURRENDER IMMEDIATELY to the problem@task@wateva it is...ape dia ni?mane bole serender stret away rakan2....menyerah sebelum mencuba.....apakah itu?even kalo da cuba and xberjaya pon ISLAM ANJURKAN UMATNYA SUPAYA TEROSKAN BERUSAHA....!!betol x ayat aku ni?aku xrase pe aku ckp ni salah pun, kalau salah ya Allah ampunkan salah ku dan aku mtk maaf kat sape2 yang berkenaan....ini tidak..stret away cakap xpe aa..kompem xleh wat..tanpa sebarang percubaan...huh...apa dia ni....for good things...dont think of their consequences...better think on how to do them effectively...ok?
  • dun be sombonk...wat i mean here, kalo katekan korang da masalah jgn lah takot nak mintak pertolongan homo sapien homo sapien lain...insya Allah....lau leh tlg, mesti dorang tolong....sedangkan penguin pun bermasyarakat.....bukan nak suro bersocial gile2 ke ape..just, be a bit open (not too open) of yourself towards others who you believes in..be it whoever....luka di hati xsuma nya kita leh jahit sendiri..walopon kita ada benangnya sendiri, kadang2 kita tidak mempunyai jarumnyer....
  • and..paling penting bagi aku....cuba sedaya upaya buangkan perasaan GERAM-G korang....maybe ade yang xpernah dengar apekah itu perasaan GERAM-G, meh aku explain skit2 pe aku ingat....snang kate ar kan..geram-g ni ade kaitan ngan sume jenis perasaan negatif kite..xkisah aa pada diri sendiri atau pada orang lain...cth paling mudah adalah dengan berkata "aku tidak boleh~" dalam ape2 aspek walopon xcuba try test lagi.....ini yang paling biasa berlaku la dalam kalangan org len....ni pon aku pelik ar...skit2..xbole..skit2...xbole...ape yang bole nyeyk?

dah la...aku da taktau nak tulis ape dah..aku dah dalam keadaan tertekan ekstrem....tensen gile aku keje banyak nak setel...da aa aku nie sengal kan...nk jaga perasaan orang sikit punya payah..nk caring pasal org..xmo share plak..apekah salah ku...........................ya Allah.....

Sunday, August 16, 2009

the time has come.....revelation momento..~!

assalamualaikum wbt...

pe khabar anda2 sekalian...hope ur in d pink of health....for the time being (15-23 Ogos) aku ade kat umah je..cuti mid sem 1....huhu...cuti yang x mcm cuti....rujuk2 la blog rakan saye cik umi kenapa saya kate begitu ye.....huhu..

back to the main point....the post is mainly about how i do come in contact with girls, back then in Alam Shah 7 years ago...erk...cm segan aa plak aku nak cite...yela...memory yang aku sangat treasure kot...hoho...*bazilah jgn marah sy ckp gni ea..*...memory2 xbole blah...HAHAHA..along the paragraphs, de setgah2 gamba yang akan aku masokkan..so sesape yg ter-ade dalam gamba tu kire halal la erk...hehe..~

here's how the story...begins..


waktu aku kat primary school, aku rase biase2 je dalam bab2 bergaul ngan yang lain jantina neh...waktu aku darjah satu dulu...aku ingat ag...ada sorang member bek aku(waktu tu je la bek..haha) penah kene kiss dekat pipi die ngan sorang budak pompuan nie...xingat sangat aa name dye, tp member aku ni name Shahriz,panggil Joe(??..xde kne ngene pn kan..hehe),dak pompuan tu lak name Wanie kot?...and ade la sorang dak pompuan ni, name beliau mardhiah(kot?xingat gak..)...die..minat aku..hak3..budak darjah 1 pon da pandai2 da erk?huhuh..aku penah dapat cincin n surat cintan dari dier....weeee....*tolong jgn gune bende ni ntok usek aku okies*....tapi, aku xde aa "kapel" ke "cinta beruk" ke ngan dak tu..wat xlayan jerk....kire darjah 1-4 ni aku mmg dak laki yg agak xde perasaan larh....(yeke??)..but, bile start darjah 4...d story ekcelli begins...aku tersangkot pada sorang dak pompuan ni....aku xtau pe da jadi ngan die, since masok alam shah xpnah dgr cite langsung pasal dier...huhuhuh...name dak pompuan nie Nur Farah Atikah Binti Hassan...hahh...amik ko...full name kot aku hafal smpai skang....bdak nie kecik jer...yela..dri skola rendah ag aku mmg berbadan besaq kot....hakikat kan~tapi tu lah...minat pandang joh2 ja...sape la aku die nak pandang kan....hoho....so...that concludes the primary school life...

then...the climax of the story is here....on the age inbetween 13-17 kat alam shah...lagi banyak aku start kenal idop ngan org berlainan jantina ngan lebey detail...well...from form 1 smpai form 2 mmg aku hidup di alam persekolahan SBP yang sangat MENYAKITKAN HATI...hari2 yang dilalui diharapkan tidak akan berulang..hampir hari2 byk keje..wat ni la...wat tu la...nek form 2 mmg zaman paling HELLISH gile kat SAS ar..siyes shit!ye ar....hampir stiap minggu ade je kekejaman yang sangat siot dilakukan kepada kami dak2 form 2 yang dipanggil kuli senior...skit2 xpuas ati ngan batch aku sume kene panggil, pukul ramai2.....basuh baju2 senior2 yang sangat korup tu..huhu...kene pau duit byk kali..pastu dkat spm mtk mf....UWEKKK...ceh....alamak...da menyimpang skit...huhm....back to the main reason....form 3 lah merupakan titik perubahan dalam diri aku...besar gile efek dier.....

ni paragraph khas untuk FORM 3 05'....

well...bukan dari awal zaman form 3 aku tros kenal and baik ngan dak pompuan,..,..nope aa...specifically, a so-called KEM SEJARAH 1 between dak2 skul aku n dak2 SSP yang mencetuskan segala2nya....how that happens..??well...sebenanye KEM SEJARAH 1 tujuan utama dia adalah untuk tujuan ilmiah..tapi bak kate pepatah..menyelam sambil minum ayaq..hue3....peluang yang jarang2 datang ntok budak2 sekolah sejenis...har3...nak dijadikan cerita, SAS jadik cm tenaga pengajar kepada budak2 SSP ar...well...dak2 laki cam dak skola aku ni ley kate mmg xpenah nampak pompuan kecuali cikgu2 ja..hahah....*aku xkate GERSANG pon ea....tlg skit...*cume teruja je tgk dak skolah pompuan..hik3...straight to the point lah eak....grup aku consist of 4 org xsilap....if not mistaken...grup aku terdiri drpd AKU, FIERDAUS, RIDHWE ngan...sape aa..xingat ag sorg sape..sori aa..haha...then...grup dak2 SSP; yang aku ingat CHAH ngan ASMA' je..2 org ag xingat ar..huk3...kitorg yg ley kate cm xbape well prepared pon wat2 la bijaksana n ajar cikKak2 nie..hue3...cm perform je sorang2..mcm aa..test sume hancus....cuak kot ngan PUAN MASARIAH MISPARI..otai sejarah SAS!!guru super..hoho...erm...waktu tu xmampu laa nak ade kamera ke ape..so xde le gambaqnyek...sori le erk....huhu...ok..pas abis2 ajar....well...ajar org kene tgk muke kot, eye contact kan...tapi bese la...bdak jrg tgk pompuan, dari mata trun ke hati....wekkk...muntah ijau akuh....terase tersangkot mule2nye kat ASMA' ( EMIR...jgn marah weh...aku xpnah gtau ni kat sape2)..HAHAHA...pastu aku bagi la ade satu buku tu sebagai cm buku untuk dak2 pompuan ni isi biodata dorang ar....nak dijadikan cerita..yang sempat isi buku tu hanya lah CHAH sorang jer sbb dorang da nak balik da waktu tuh...bole la...dapat gak sorang at least drp xdpt langsung kan...HAHAHA...well...waktu tu xde aaa mempunyai enpon ke ape kan...jadi aku sebagai perintis, telah mengamik inisiatif untuk TULIS SURAT sebagai medium perhubungan sesama kami..aku xingat aa plak mane aku dapat alamat SSP...tapi pas dapat je alamat, trus aku antar surat kat CHAH...hehe....tujuan hanya lah untuk berborak2 n berkenalan sahaja okie...jgn slh paham.....mula2 aku ingat aku betepok sebelah tangan je...tapi selang dlm 3-4 hari ke seminggu...aku dapat reply dari die...GILE AAAA.....terharu gile kot....*ade gak pompuan nk kawan ngan aku erk....* huhuhuuhu....since then, kitorg mmg slalu berbalas2 surat between us....*nothing occurs between us OK...??!!* the relationship grows and bole dikatekan aku agak la kamching ngan dier...huhu...kad raya aku penah dapat...kad wish gudluck PMR..huhu...terharu weh..ahaha...begitu la....dan berlanjutan aaaa smpai form 5...time form 5 lak ade KEM SEJARAH 2 , but this time vice versa...the camp took place kat SSP, and satu batch aku pergi sane...weh...cop2....ade tertinggal skit... KEM SEJARAH 1 pun ade 2 bhgian..bhgian 1st yg aku bek ngan chah...kali ke 2 plak satu batch SSP datang skola aku...CHAH dapat grup ngan dak len...xsilap aku grup FAIEZAL, ADAM, PAK TEH, PAICHOW xsilap aku...huhu...sedey aku xdpt grup ngan dier....but dis tyme i got to know orang len plak...haha...name beliau ade lah cik FANNIE (aku mention name ko weh!!)...well...aku stat bek ngan FANNIE xde la secepat bek ngan CHAH..huhu..waktu ni ramai ingat aku cm da pape ngan CHAH...but it is not....trust me...huhu....AMIN, WARI, PAAN, HARIZ, JIMMY...msti smpai skang pn korg xcaye kan...hahah...biaq aaa..gtu la serba sedikit (sikit ker aku taip nie?) cmne aku stat kenal makhluk kaum hawa nie ngan lebey detail...di samping tu...da gak bbrp org dak2 SSP len yg aku knal n RAMAI dak SSP yang kenal aku plak...fikir2 lah sendiri cmne RAMAI leh kenal aku...even kos mate aku kat USM skang, cik AIN SHUK tau name aku even xtau muke pon..sob3...

hum..abis grad dari SAS..aku dicampak pula ke LONDON...(LONDANG ejaan sebenar) di mana terletaknye KMM (bukan Kesatuan Melayu Muda ok.....) ..b4 masok KMM, aku telah dikerah untuk masok PLKN...satu ag tempat yang meaningpul ntok aku...kat CANCUN PARK, PASIR MAS ni lah aku mendalami ilmu untuk xtakot and dapat bergaul ngan lebey efektif ngan belainan jantina..hoho...ayat cm ape jer...but siyes lah...communication skills ade skit la improvement pas PLKN...huhu...after that, kat KMM plak...pergh...lagi la sangat RAMAI kaum hawa yang aku kenal n jumpa....ramai sgt2...ye la...dunia da dekat pengakhiran, pompuan trnyata lebey ramai dri laki....kt cni ag aa ramai aku knal...malas nk mention sape....hehehe..

up till now, the only person i adored so much and cares is Noor Bazilah Ramizan...da ter-mention name penoh awak....sowi....huhu...but what can I do...missed u already dear (cuti baru stat sehari kot)...hehe..

okayh2..ni gambaq2 wat tatapan bersama yer...huhu....


Gamba waktu ade kelas sejarah xsilap aku...hoho.. AMIEN wat2 tdoq....



Dorm PENAGA kat Cancun Park, Pasir Mas, rindu ah korang sumer....hua3..


Haaa..ni la bdak2 praktikum aku kt KMM dlu, tapi da lagi 3 org dak laki len ilang mane tah..huhu..



and...las..but not least...



haaa....amik gambar dua org yer....hehe..btw..ni lah insan yang aku mention kat atas tadi..hehe...doakan jodoh kami berpanjangan hingga ke jinjang pelamin...~insya Allah...

hehe..panjang gile post...k....penat..daaa..salam..~!





Friday, August 07, 2009

menunggu makan.....

assalamualaikum wbt...

post ni sangat lah xde tujuannya...

dibuat sementara menunggu MASA MAKAN lepas de talk pe tah kat DKG31 skang ni...

haha..

ok...

xde idea...

salam..~!

Tuesday, August 04, 2009

nasib baik kah?

assalamualaikum..

ni nak story ar skit pasal pe aku obtain dlm beberapa hari lepas...

ade aa malam...xingat hari ape..aku teman bazilah gi tesco.....bukan nak cite pasal tu sebenarnye..

bile aku cucuk duit kat atm..aku kuarkan aa rm70 kot xsilap...tapi kan..aku dpt 2 keping duit rm 10...ngan sekeping duit...ni...




front view..



rear view...


aik.....duit rm50 baru ker?aku pn xtau duit nie rm50 baru ke ape ker...atm yang aku gune tu maybank pny....bazilah cucuk duit gak kat atm, tpi atm bsn ar...hum..duit 50 biase jer..

pastu hari keesokkannye aku tny aa memember aku kot2 da yg tau ker....dorg pn xtau..maybe duit baru release aa kot....then si KKL kosmate chinese aku gtau duit ni da kuar dkat 1 year++ since dier stpm dulu..haih...aku sungguh pelik ngan kejadian nie...so..duit ni aku xgune aaa...masih selamat agik dalam wallet aku...haha...rugi rm50 aku kalo2 katekan duit nie xvalid lagi..huhuhu..tpi xpe la..kot2 mase dpan harga duit nie nek sebab rare..bole aku jual ngan reger rm10,000.....haha..perasan....

ok la....gtg..bz doe..~!

daa..salam..~!!!

Tuesday, July 28, 2009

all in 1..

assalamualaikum..

di kala kesempatan yang membenarkan kerana signal USMHotspot agak xsengal skang nie, aku akan cuba try tulis sebanyak mungkin lah ye...

1stly..aku nak cite serba sedikit pasal hidup aku kat usm nie....well...sincerely..extremely bz berbanding last sem weh..hua3....untuk sem nie...aku amik 7 subjek, 6 ade final paper, 1 fully courseworks...untuk subjek teras..aku ade 3 subjek, iaitu CPT211(PERL Programming), CMT221(Database) ngan CMT223(Management of Information System)--subjek major aku--...then..untuk subjek u(universiti ek..bukan umum..) aku de 2 subjek...LSP404(Engineering and Technical English) ngan HTU223(TITAS)...erm..1 subjek adelah minor aku...AKP201(Marketing) ngan subjek elektif(full courseworks) CLE201(mainly pasal JAVA programming..)...keseluruhan unit adelah 20...iaitu maksimum unit yang boleh diambil bagi dak2 course aku..so skang ni kalo aku nak perkenalkan diri secara formal :

salam...I'm Ahmad Ikhsan Bin Abd Aziz, 2nd Year, School of Computer Sciences USM,
majoring in Information System Engineering(ISE) and minoring in management...


2nd...aku nak cite pasal setakat nie kat USM..smpai hari ni (28 Julai 2009) duit ptptn xmasok2 lagi untuk kami pelajar tahun 2 USM...waaa..ape kes xmasok agi nie...cian aku nak beli buku lmbt...sob3...kalo tgk website ptptn, dorang kate hari khamis ni (30 Julai) duit tu baru masuk...and aku ade perasan notis mintak maap dari PTPTN kat 2nd year student coz lmbt leh bg duit de maslah pe tah...huhuhu..pe leh wat..have to bear with it lor...then..baru2 ni aku terlibat ngan program interaction day skul aku kat pantai kerachut 25 Ogos lalu..alhamdulillah sumenye berjalan lancar, kecualilah tangan and kaki aku yang masih terasa kesengalannye lagi nie..huhu..


nilah committee and helpers2 ntok interaction day~!




aku n zul n rakan2 dalam bot...sape agaknye mun*** ritu..ehehehe..!~





3rd...aku nak gtau pasal kebz-an aku..skang nie..aku baru lepas submit satu project proposal untuk sem nie..iaitu java nye proposal...means that de lagi 5
proposal perlu aku bereskan..uaaaa...banyak giler...walopon sume due date xde aa terlalu dekat except bi kan..still sakit gak...um..ni list proposal aku kene
bereskan nnti :
-Proposal Semester Project ISE(due 3 ogos xsilap)
-Proposal untuk database(due dalam seminggu b4@after cuti mid sem nnti)
-Proposal untuk PERL(xstart pape ag..tp aku tau akan ade ar...)
-Proposal untuk oral presntation english(due 30 julai nie)
-Proposal untuk Marketing(xingat bile due)

tgk weh..korang xkesian kat aku ker...haha....bz cam ape jer..hua4...tapi masih de je masa aku luangkan untuk insan tersayang di sini..hihihihi...tapi da lama aa xtgk wayang..yela..duit ptptn xmasok ag kan..huhu...nnti da masok duit kite g tgk harry potter ea bazilah..kalo ade lagi....huhuhu..


okies..gtg..salam..~!

Wednesday, July 22, 2009

setengah jam sebelum kelas PERL programming...

assalamualaikum wbt....

for the time being the mood is not so good..maybe because of d dizziness thanx to the pouring rain back then....ni jam pukol 4.30 kat skrin laptop nie..aku n azri dtg awal ke cnie..saje2 nak on9 kt cni...tgk2 connection bar dkat2 nak full..on je la laptop yg ter-di-bawa skali nie....

oh peningnye kepala ku..!!

aku ni mmg xbape nak tahan tau kalu kene hujan...tgk aa cm skang nie....pening bangat kepala aku..cmne aku nak belaja PERL jap ag nie.....eee....tensen sunggoh...alaaamaaak...ni baru aku ingat.sok da kene gtau kat puan zuraidah cadangan2 tajok ntok oral presentation...eee...cm siot sunggoh.............byk gile keje....*sekali-kali tidak ku salahkan lecturer okie....*

ni namenye sesi rungut2...heheh..

tapi aku xde idea agi dah nak tlis per..

k ar....smoga ALLAH memberkati kite semua walopon berada di mane2....

salam~!

thy are my soul....

assalamualaikum wbt..

hum....nak tlis per erk....aku pny tahap kebz-an ni baru kurang dalam 10% jer nie...baru pagi tadi aku submit name untuk apply insurans kat william..malam tadi aku tido pukul 2, dok menaip sume bende2 alah tuh...

supposedly petang nie nak pergi bukit jambul ngan bazilah..aku nak shopping sandal..but unfortunately..aku kene jaga kaunter permas dalam range waktu 2-4..jadi terpaksa la kensel....ni pon patotnye skang aku buat sketch untuk GUI proposal projek JAVA, tapi sempat ag blogginging sat..hehe...

well..tajuk post nie saje je nak bagi bikin gempak jer..huhu...awal2 pagi tadi (22 Julai) aku sorang je ade kelas..yela...kelas ISE kan...huhu..dan hari nie gak berlakunye solar eclipse..yang di-uar2kan maybe akan sebabkan 2nd occurences of tsunami..nauzubillah..moga2 xla jadi gtu....dekat tingkat 6 school of CS dorang tgah berhempas pulas nak wat connection ke jepon, nak tengok live streaming eclipse tuh....saje gtau nie..dorang wat cmne tu jgn tny aku la...ilmu saya masih cetek lagi.....

ok la....da xde idea nak post ape..nnti aku update ag..

p/s: oh ye...sabtu ni insya Allah akan de interaction day ntok bdak2 cs 1st year kat pantai kerachut..hopefully everything berjalan lancar dan program nie berakhir ngan baik..~amin...!!

Monday, July 20, 2009

waaaaaaaa......

assalamualaikum wbt...

1stly..lame gile aku xupdate blog nie....bz tahap cipan weh..siyes...

minggu nie(20-24 julai) je aku ade dalam 5 proposal perlu disetelkan untuk projek2...oh....sakitnye...

dan dalam masa yg same kerja sebagai secretary cs interaction day 2009@ pantai kerachut menambahkan tahap kebz-an ini....

dan minggu lepas takziah diucapkan kepada spek aku....kejadian pijak dan lari berlaku kepada si spek aku...huhu..terbanglah rm170 ntok spek baru...ptang kang (20 julai) dapat...

start smalam (19 julai) photoshop aku jadik SENGAL nak mati kerana..aku xtau kerana aper...luckily aku ade photshop portable cs4...

hum..ni sume update2 aku stakat nie aa..kol 11 jap lagi aku ade lab PERL programming, satu ag bahasa asing yang aku baru nak start blaja sem nie..

n for the post yang da lama aku janji nak tulis tuh, aku terpaksa tangguhkan lagi la...aku xtau bile masanye baru aku ade peluang nak tulis pasal tu..ni pun curik2 masa skit nak tulis...huhuhu...

ok lah....dats all 4 d tyme being...lau de free je aku update aa blog nie.....~
chow...daaa...salam..~!

Friday, July 10, 2009

attention..pantai kerachut....

nk gtau....25 julai nnt..intraction day 1st yr da tkar ngan jungle trekking kat pantai kerachut..de certain2 aktvt aku xsure g..tp da bbq..takat nie..yuran masok adelah max rm10...but xkompem ag..so sape2 rase nak join nnti gtau aa kat aku...

ok..~

Friday, July 03, 2009

mohammad ammar bin amran....

assalamualaikum wbt...

encik ammar telag menge-tag saye..dgn berbesar hati aku terima tag-nye mohammad ammar amran dengan tag balik seramai bbrp org....haha....


1. copy the picture below, and paste it on your post.

(or.. copy the whole post if you want - up to you... the most important thing is that the message is spread
insyaALLAH)






2. Tag your friends and ask them to do the same.


haaaaa..org aku nak tag ni..korang kalo xwat xpatot dowh..

  1. cik auni
  2. cik hasdiana
  3. cik siti hajerah
  4. encik zero
  5. encik lolik
  6. encik amer afham.
daa la kot..korang jgn lupe tag org len..he3..

da..salam~~!!

Thursday, July 02, 2009

the time has come...

assalamualaikum wbt...

ouh..sudah dekat nak abis rupenye cuti sem ini....rase cam baru je aku balik dari penang ritu ngan eke..ngan beg yg sangat x ringan..damn it..hue3....

well...aku de banyak azam and harapan untuk sem akan datang nie...well..sebot pasal azam...aku saje nak inform g skx 27 hblan jun b4 dis encik azam telah menjadi raja sehari~

hu3..supaya aku lebih tegas kat diri aku..aku nak listkan pe yg aku target@bajet ntok sem dpan..xde maknanye mtlamat jangka pendek ke panjang, same je M.A.T.L.A.M.A.T gak kan...

  • memula...aku target untuk dapat at least 3.0 ntok sem depan..sumthing yang agak seems susah untuk dicapai..yela..aku berazam nk dpt 3.0 at least ni pas discuss ngan abg aku cmne nak amik master pas degree nnti...abg aku gtau..seelok2nye pngk bile grad tu bagi la atas 2.75 supaya lebih tinggi chances untuk dapat lanjutkan master..but nothing impossible kan...
  • next..aku harap aku dapat kurangkan @ terus tak sangkot kat arena2 DOTA nie lagi...huhu...siyes aa..kalo start main game alah ni tahap kegian-an dier menyebabkan aku tdur xkenyang..mandi xlena...makan xbasah..haha..ayat sengal...erm..bukan dota jer..sume jenis game yg ade dalam laptop aku la..but siyes aku xdapat nak delete sume game-game nie..syg dowh..~
  • afterwards....aku nak jadi rajin.... ! atau lebih tepat lagi...lebih rajin drpd seblom2 nie...huhu...siyes aa...aku jarang..yela....XPERNAH RAJIN DRI AWAL untuk ape2 benda berkaitan ilmiah nie.....aku rajin(rajin ke?) last2 minit...mane pernah...skola rendah dulu aku rase aku agak ar rajin..though not tahap rajin giler..but since go sas...pergh..cm siot je tahap kerajinan aku...aku dapat grad dri skola menengah n matrix siyes aku rase cam "sheer luck" tau...huhu...aku takot sume tu merupakan istidraj drp-Nya...supaya aku lebih leka dan lalai..ya Allah ya tuhanku..tunjukkan lah aku dan rakan-rakanku jalan yang sebenar-benar lurus..amin..ya Rabbal alamin..
  • pe lagi erk?aku pon xtau nak goreng per..but...aku harap aku n kawan-kawan CS ku (2nd year 09/10) dapat ar berikan contoh terbaik kepada adik2 junior kami..huhu..walopon aku pny ayat ni nampak cam poyo tahap ape jer..aku sgt2 mengharapkan agar perkara ini bole berlaku...
  • of course la sebab aku target pas je aku grad..insya Allah aku nak terus further master... huhu....but pas grad kene amik lesen kete dulu ar..ngehehe..lmbat amik lesen..xpe ar....xpenting da lesen awal2.....huhu..pendapat jujur drp akuh..
haaaa..lupe nak gtau result kscp arituh...alhamdulillah..walopon xla hebat mane n byk sgt peningkatan..ade aa gak naik skit..OS aku naik drp C- kpd C..alhamdulillah...pngk aku naik skit...2.36-->2.39....pastu..png sem 2 2.49-->2.54.....erm...dan pngk-at(teras) 2.04-->2.08...sikit sangat pngk-at aku...huhu...penting lak tuh ntok LI nanti...xpelar..ade ag dalam 3 subjek yg akan pengaruhi untuk LI..dan azam aku g ialah nak score paper2 tu..xsilap aku database..programming perl next sem..n de satu subjek 2nd yr 2nd sem nnti..xtau pe name...

sem depan..aku rase awal2 sem aku akan bz uruskan orientasi junior2 cs nnti..sile bace post aku b4 dis..xingat mne satu..carik sdrik...haha...dan..afterwards...aku akan cuba sdaya upaya ntok start stadi dari awal...aku mengharapkan kerjasama terutama dari rakan2 CS ku supaya kite sume saling tlg-menolong...bazilah da janji nak bantu aku..xley hampakan harapan special person kite weyh..ahakz..gedikss...but kalu die je nk tlg aku tpi aku xtlg dri sndri xjadi jugak kan....hehe..so..slamat berjaya kepada korang sume dalam pape bidang masing2..n pada CS 2nd year 09/10..slamat berusaha n berjaya,..pada adik2 yg baru nk melangkah menara gading..jgn takut lah..ok pny..leh wat..insya Allah..okies...tu je kot....

daa...salam...~!

Monday, June 29, 2009

seventh haven...

assalamualaikum wbt...

well aku nak cerita pasal kenduri abang aku kat jempol haritu..but xde sumber gambar..nnti aku post..okies..daa..salam..xley lame2 nie..~!

Thursday, June 25, 2009

sape kate takder..??

assalamualaikum wbt....

well..at the moment...aku ade minor demam and penin + selsema skit..hu3...

well..entry aku kali nie adalah berkisar pada perkara yang aku ym-kan ngan cik siti hajerah, juga pelajar CS, tetapi di UTM johor..since die mention kat aku beberapa hari b4 diz, tetibe aku terase nak tulis pasal benda nie....banyak pendapat-pendapat yang agak menyebabkan aku melenting...contoh nye..

"orang cakap..kalo sains komputer, susah dapat kerja...
yela...kos senang..budak berlambak-lambak...
so budak yg grade dari kos sains komputer ni
bkan market sgt pun..kos biase2 kan....
cube tgk mcm engineer...doktor...lawyer...
tu baru bidang yang boley buat duit...
even jadi cikgu pun xyah risau xdapat duit..apelah sangat
budak2 sains komputer nie..."

ya...tuan-tuan puan-puan...inilah perkara yang sangat menyebabkan aku melenting kalu dengar...oh...sunggoh singkat pemikiran orang2 yang ckp gni..giler aa kolot...

tah pape tah..cant he/she think it wisely..cant they see the fact that everything in this world nowadays DO SEEK THE PROPER KNOWLEDGE of COMPUTERS@INFORMATION TECHNOLOGY@name yg seaktu dengannye..?sengal ke ape dorang nie....yess..indeed..engineer.doctor..lawyer.sume mmg buat duit banyak...siyes shit banyak ar duit...but..a doctor without a pharmacist..without the nurses..without the medicines..also without COMPUTERs..they are nobody..see..?pe aku nak cakap nie aku xde nak rendah2 kan orang dalam field lain....tapi aku nak relatekan yang sume manusia kat manusia nie de simbiosis...masing2 bergantung antara satu sama lain..engineer lak...without their engineering devices...or the building constructors..also without COMPUTERs...they ARE ALSO NOBODY..?ok..get it..nobody..??

so..to those out there who shares those kind of way of thinking..please re-think back....in world nowadays....give me something@topic@wateva yang xde libatkan usage of COMPUTERs..??what..???i don't think there isn't a thing yg xlibatkan COMPUTERs...sincerely thinking..huhu...so..eventhough kami-kami sume nie takat amik kos SAINS KOMPUTER JE kan...don't ever look down upon us ok...for those particular people ar..not everyone i was referring nie....

so...dun even look down to anybody...i mean it...ANYBODY....any single human being..even those flora n fauna pun...every single entity in this world lah senang cerita....kalo satu jari korang point kat orang lain..dun worry..lagi 4 jari akan point kat diri korang balik....nothing n no one is perfect in this world...so..before even criticised others...think first..do not be mengkhinzir buta je mengata orang....

hoho..post yang aku dedicatekan pada student2 Computer Science nationwide...haha..

okayh..sambung dota..haha....daa...salam..~!

Wednesday, June 24, 2009

i smell magic in the air..or maybe barbeque..??

assalamualaikum wbt....

hurm...agak sangat bz semenjak dua menjak nie....yela...kenduri kawin abang aku lagi sminggu jer (5 julai) ...sabtu nie (27 jun) abang aku akan dinikahkan dengan kak ila di masjid X (xtau name) kat jempol...n9..n 4 dat...after subuh on the day, tros our convoy akan bertolak....doakan segala-gala-Nya berjalan lancar..insya Allah..


well..tajuk post nie xde pape related to post nie pon..just saje2 quote kan kate2 Nortrom the Silencer....hehe...

to be frank...cuak nye rasa di hati nak masuk ke alam tahun 2 as CS USM student...dergh....ngan kehadiran adik2 junior baru nanti....kene smbung kerja as program planner n secretary interaction day sem depan.....aduh...dengan result first year yang agak kekurengan..for d time being..PNGK aku 2.36....ni xmasok ag markah daripada KSCP os hari tu..hopefully OS akan membantu naikkan PNGK aku..aku doa sangat2 sumhow supaya PNGK aku leh jd at least 2.5..but ketentuan di tangan-Nya...aku redha...

erm..da abis idea la plak..nnti aku de idea aku tlis g..daa..salam..~!

Saturday, June 20, 2009

luahan hati....

assalamualaikum wbt..

this post is dedicated to one of my bestfriends...
the gender, the name, or anything associated to him/her is confidential...
let me, and me alone knows the very truth...



  • u know who you are...R...
  • for quite a long time we haven't met each other....
  • yet u told me that u've got tonnes of things needed to be shared with me...
  • but i kept delaying them..as far as u said that "xnak kaco ko asek ber-chenta"...
  • then..i know THAT fact actually occurs...
  • u left the person who adored u very much...
  • another bestfriend of mine...
  • how on earth does that happen to both of u.....??
  • u told me....that X does always scold the hell out of you...
  • yeah..i know that since i get to know both of u....
  • but can't u see..???
  • that the method of X is showing that the love for you never fade...
  • though the method is quite queer...
  • i know..deep inside...X loves u very much...
  • X kept asking for ur forgiveness..and for 3 MONTHS..not even a word came from you...
  • and X suddenly get to know that u do have a particular new special person...
  • how absurd...
  • leaving without stating anything...
  • not even telling X the mistakes that might have been done...alone left for 3 months..
  • sigh.......
  • though u may read what i wrote here..or maybe does not really care of it...
  • remember well dear R.....the past is indeed the past...
  • it will never repeat itself....not even the shadow of others could live on through others..
  • though u said u feel it that way...
  • don't bound yourself to the past...
  • but...what can i do...just....do whatever pleases you....and...don't create another ME....u know what does it mean....
hoh....puas ati aku..abaikan je la pe aku ngarot tuh..okies..daa..salam..~!

Friday, June 19, 2009

short intercept.~

assalamualaikum wbt...

setelah diputus-putuskan....semua perkara ditimbang-tara...aku dah decide..post aku pasal cemane aku start de kawan perempuan tuh..post tu agak akan mengambil masa untuk disiapkan nampaknyer...huhu..segala kesulitan amat dikesali..huhu.

daaa...salam..~

Thursday, June 18, 2009

especially invoked from this mere thoughts...

dear....this very post is especially dedicated to you...

thou harvests the incapacitating feelings...
that bites through the very veins that survived the siege...
a siege of heart...

predicament of thou act is way too broad...
for neither thou nor me to tell...
the tender looks...the heaven glances of thou..
melted even the very humongous frozen throne...
the saddened one will be joyful to see the look of yours...
the happy one even sings aloud,merrier than ever...
all those for the invasion of thou..

for these all fuzzy-wuzzy dimwit lane....
i thouhgtfully ask for forgiveness....
for being uncomprehendable one...
which i cannot fathom..
upon the uncontrollable feeling...

the warmth of thou care...
which permanently makes me flew on the cloud nine..
which shivers and shaken the tormented souls..
upon your heavenly gaze...
even the revered land will bow down...
even the crimson sky will fall agonizing....
even the timid and rigid sea will sunk itself deep down....
for the one I truly adored..



p/s : hahahahaha..siyes penat weh memerah otak nak menjadi jiwang omputeh....aku cantum-cantumkan perkataan yang aku pernah belajar..daripada buku-buku yang aku pernah baca..but this so-called "sonnet" is purely deep down from the bottom of my heart....

haha...latihan awal untuk LSP404 next sem..orait.....salam..~!

Wednesday, June 17, 2009

Quel-Thalas..~!

assalamualaikum wbt....

ape yang aku ngarot dekat tajuk aku???erm...sape yang main dot* je yang tau...neway takde particular reason nape aku letak tajuk post nie macam tu...

well...perkembangan aku takat nie....biase jer..no special occurences all around me...kot?huhu...aku sangat takde idea di awal post nie...pape pon aku cube gak perah otak ntok say things out jugak...

err...korang jangan pandang BM yang aku gunekan..aku tau BM aku terok..agaknye..maybe la..cam de sumpahan kat grade BM aku since sekolah menengah.....huhuhu...waktu lower form (1-3)...bm aku..nak kate perfect cam encik hudazaifah...x jugak..hehe..name-name yang di-mention-kan jangan marah eah...huhu...tpi bm tu kira "sedang-sedang" je lah....pmr dulu aku amik 8 subjek...BM,BI,M3, SNS,SEJ,GEO,KH..er..lupe..PAI..haha...

well...form 3 dulu...kalo exam.aku tak bape ingat rsult..but everytime exam...xkesah ar midterm ke....monthly test ker....mesti aku akan dapat 3@4a's jer...subjek2 yang bese A tuh :
  • BI
  • M3
  • SEJ
  • PAI
haha..tengok....bm xpernah a kot rasenye....alhamdulillah waktu PMR dapat A..aku rase cukup-cukup makan je kot BM tu A...biar ar...

next..bile aku da naik upperform....lagi clear ke-terokkan BM aku.....antara f4-5, paling tinggi BM aku pernah dapat adalah B3 jer...haih...tensen aku...tapi bukan aku sorang jer sucks BM nie..ramai rakan-rakan baik aku same je..jangan xngaku ea..encik anwari ashraf salah sorangnyer..hehehe...aku rase kite kene sumpahan kuza la wari..haha...*abaikan*

well..otak aku da agak ke-blur-ran di situ..xpe..aku bagi hint aa kat korang...post aku lepas ni aku nak cerita serba sikit pasal waktu aku zaman f3-f5 kat SAS dlu....camner aku start ade kawan pompuan....hehehe...saje nk bagi early teaser...beberapa nama khas aku akan mention tuh..jangan ar marah eak...HAHAHA...*gelak jahat*...

okies....kalo aku xleh tdo malam kang aku post...hehe...

ok..till d tiredness cease to exist...daaa..
salam..~!

Tuesday, June 16, 2009

_iman humaira bt mohammad izwan_

assalamualaikum wbt..

mesti korang sume tertanya-tanya sapekah empunya nama iman humaira nie....haa...?de kate die awek aku...???ee....pliz ar...aku setia....ahaha..~iman ni anak sedara aku..anak abang aku yg dilahirkan 9 bulan yg lepas...besday dier best..20.08.2008...

saje je aku nak story...tadi(petang 16 jun) iman dibawak ke hospital oleh abg aku n wifenye kerana iman perlu di-operesen sebab de sedikit ketumbuhan pada kaki beliau....

jangkaan awal oleh pihak hospital....nama hospital dirahsiakan kerana kesengalan servis di situ...huhu...bayangkan ar..b4 kne operate..kene puase n xmsok pape dlm badan within 6 hours b4 surgery...baby umur 9 bulan kene cmnie...sumpah sian gile tadi tgk die nangis mintak makan@minum drp mak dier...mak aku sebagai nenek beliau da nangis2 daa tgk...

tunggu sikit punye la lame.smpai pukul 7.30 pm(dari kol 5 tuh!!) baru la start pembedahan tu..oo...sungguh sengal hospital ini...hish....selama sejam..n pas je azan isyak...abg aku bwk iman naik bilik(wad) yg kitorang duk tunggu iman...die tdo je..yelea...kesan bius lom ilang agi...muke pucat jer..da la dier comel...huk3...

alhamdulillah..pembedahan lancar...walopon akak ipar aku nangis ngan agak trok..yela..anak baru umur sthun jagung da kene operate...huhu.abg aku pun muke beliau agak sgt pucat..huu...xpela..same-same la kite doakan agar anak sedara aku nie kembali semboh cepat..amin..~

ni saje nk promote ke-chumilan budak ni...hehe..



k...till aku de idea nak ngarot pe lagik..da...salam..~

Monday, June 15, 2009

the bz-ness..~

assalamualaikum....

kesilapan ejaan pada title post nie....ha3

well...dalam 2-3 weeks ni, aku sangat agak busy di rumah..last preparation untuk wedding....i mean wedding abang aku....haha....cat rumah.....alih almari...alih buku-buku yg sgt2 menimbun kat umah..haih....

well...da name siblings kan..pape keje ke ape same2 tanggung lah..

pas abang aku nye wedding nie...secara rasmi lah tinggal aku sorang jer yang single..but already not available..HAHA...ayat xleh blah.....

well..ptg sok(16 jun)..anak sedara aku...iman humaira akan undergo a sugery..cian weh..umur die bru dlm 9 bulan.....sebab die kene angin pasang....cian iman...same-same la kite doakan anak sdara aku nie aa....cian dier..

k..da xde idea..haha..daa...salam..~

Wednesday, June 10, 2009

WHY ME...???

assalamualaikum wbt...

alhamdulillah..exam KSCP OS da lepas...dan kami dengan gatal-gatalnye pergi office cs and pergi tgk major...dan alhamdulillah..aku dapat ape yang aku apply..major aku adelah Information System Engineering (ISE)....walopon gtu....aku sorang jer kot dak melayu dalam major nie..ade la kat list tu aku nampak list ag 2 org budak melayu..but aku xkenal sape dorang....majoriti rakan-rakan aku sume dapat multimedia...

huhu..sungguh...aku agak sangat terkilan sebab xde rakan yang dapat same major ngan aku....but..ape aku boleh buat kan..dah takdir-NYA begitu...

"kadang-kala sesuatu yang tidak baik bagimu itu ADALAH YANG TERBAIK BUATMU..hanya ALLAH YANG MAHA MENGETAHUI..."

ayat memujuk diri sendiri.....huhuhu...walopoan dalam hati aku rasa sangat sedih...xpelah..nampaknya sejarah berulang kembali..dulu sem 1 first year pon aku da lalui benda yang hampir sama ngan english...the only malay in the class..yang lain chinese..and 2 org india....well..bukan aku nak bersikap racist ke aper..aku nak beritahu jer....

orang kate...Allah uji hamba-hamba-Nya sebab DIA sayangkan hamba-hambaNya...smoga aku juga tergolong dalam golongan-golongan ini ya Allah..walaupun teramat-sangat-kaw-kaw jumlah dosa yang telah aku lakukan pada-Nya..semoga Allah kuatkan hati aku supaya dapat grade dengan jayanye dari CS@USM...ni aku saje-saje nak list kan pasal raka-rakan aku nye major..

NETWORK -- azri, jaja
AI -- ammar,fekri,zulkarnain
SECURITY -- amer,azwah,yana,mdnor,seha
MULTIMEDIA -- auni, iza,ain,izwan,rasyed, fendi,haikal,bazilah,fatin,
wanie,umi,zen,yasmin
SE -- najwa n ezza

kuatkan hati hamba-Mu ini ya Allah..amin...ya rabbal alamin...

salam....

Monday, June 08, 2009

_H.I.J.A.U_

assalamualaikum wbt..

haih....baru lepas bace device management(72 slaid tuh...wtf..)..

well...got no really special things to be shared here...just wanna tell a litttle bit about my blog...mungkin sesetengah daripada korang tertanya-tanya kenapa blog aku berwarna sangat cerah iaitu kaler HIJAU...kan??well...kalo orang lain tanya aku pasal warna feveret memang aku xcakap warna hijau..ekcelli warna faveret aku adelah royal blue..!!tapi knape blog aku berwarna hijau..??terdapat beberapa particular reasons for that..

antaranya adalah kerana mengikut para psikologis, warna hijau tu dapat memberikan relaxation dan ease our mind a little bit...yela...kalo orang bace blog kadang-kadang orang tu tengah not in the mood..so aku harap warna hijau blog aku membantu beliau untuk ease him/her prob a bit..huhu..

next....green is the colour of peace..and peace is Islam..Islam itu adalah sejahtera...so i greet those who came to my blog with the colour of peace...insya Allah....walaupun kadang-kadang post aku ngarot-ngarot...haha..~

dua tu je la kot reason nape blog aku kaler ijau..insya Allah aku da xkan ubah warna blog aku lepas nie.........first thing first sebab malas nak edit html code ngarot2 lah...so..let it go..maybe aku akan tukar-tukar pada gadget2 yg bole di-appendkan kat tepi2 blog aku kot..kot la..yang penting aku akan terus post la...diizinkan-Nya..insya Allah..huhu...

hum...da kering dah idea...esok (selasa@9 jun) kitorang dak-dak yang amik kscp ade exam OS...khamis discrete and jumaat CO..doa2kan kejayaan kami untuk merepair serba sikit result masing2..insya Allah..

k..till we meet on the net again...daaa...
salam..~!

Saturday, June 06, 2009

just feeling to wrote the tiny heart of mine........

assalamualaikum wbt....

WAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAHHHHHHHHHHHHHHHH!!!!!!!!!!!

huu~

well....actually..it's quite frustrating for me right now....hurm....why is it?? well, first of all it is about studying...well...repeating O.S is not one easy task...and i am really pitying those who take 2 papers in this short semester...the day to face the exam is reaching us extremely fast, not giving us a second to sit idly without actually do nothing instead of studying, studying and studying....sigh...baka...!!

next..is the weekend "sensation" in bakti permai residential dormitory...well...it feels that we (CS Boys) who stayed at the supposedly-be-girl-dormitory felt this...

"do we really IS staying at the place where a being should be living...or USM is plainly cruel to placed us in a place which is extremely quite isolated from the outside world(in weekend only)...."

what I meant here is that in weekend, we are isolated from any other particular shops or whatsoever groceries or stalls..meaning that we have to be prepared earlier to face "two days without food" situation....luckily that this week is the last week before we set up for going back home....

well..next...sincerely i'm very eager to go back home in the moment...it's been two weeks since we arrived at USM..and i'm feeling a little bit bad(well..seems that it is quite NOT REALLY LITTLE....) because i might not see my sweetheart in this week...well...she got herself to take two papers for this semester...the nearest exam is O.S in tuesday...and for her..she had CO in friday....i do really wanted to help u dear..but what can i do....i'm also facing quite a problem on OS right now....though i might not see her darling face this week...its okay, as long as she can get what she had target in this semester it is good enough for me....going to miss u dear bazilah...

well....at home, everybody seems to be extremely busy with the preparation of my brother's wedding in the upcoming early of july..and the kenduri at my sister-in-law-to-be house is on the last week of june...it seems there ARE indeed many more job needed to be settled....it's going to be a busy month..

in a few days..we are going to register ourselves for the upcoming semester...but the question is "when will we be informed of our specialisation field for the next semester??"......it is because we can't really register if we are not informed yet..

well...well...well...quite a long post..till the hand touches the keyboard again..~

salam...~!

Tuesday, June 02, 2009

aku dan result ku..

assalamualaikum wbt...

as of the title indicates, this post is mainly to tell the readers of my present result in the second semester of the first year as a degree student in USM Penang...

alhamdulillah..praise to HIM..my grades undergo a little bit improvement (although it is indeed can be improved MUCH-MUCH better...)...sigh...

well....but somehow..the grades this sem is a little bit funny....i've scored only b's and c's grades...let see here...

SHE--B+
ACCOUNTING--B-
LOGIC AND APPLICATIONS--B

DATA COMMUNICATION AND NETWORK--C+
OPERATING SYSTEMS--C-
PROGRAMMING METHODOLOGIES--C


could all of you see that i've scored b,b- and b+...also.....c,c- and c+...

well..not much to be explained here....operating system(Sistem Pengendalian) is currently not yet fixed because i'm taking the short semester right now for the sake of improving the grade...wallahualam...

ok..till the *quite* lazy hand touches the qwerty board again..salam..~!

Friday, May 29, 2009

3 weeks in USM..

assalamualaikum wbt..

alhamdulillah..hari ni (29 MAY) genap da 4 hari aku and rakan2 aku yang amik kscp kembali ker USM.....walopon nasib xberapa menyebelahi kerana aku and stgah2 rakan2 aku xdibenarkan merepeat discrete ngan Co..xpela.....ape leh wat..yg penting kene hargai waktu bersama kawan2 kesygn sumer..hoho...

well..da lame gak aku xpost baru nie...walopon aku xtau aa aku ni de follower ke x kan...haha..bukan blog aku ni tujuan nk terkenal ke ape...ntok saje2 mnaip buah pikiran sudeh..yay..stlah sebulan cuti dapat gak aku jumpe ngan org yang aku sayang.....hehe..*abaikan*...

k la..satgi nak pi subaidah ngan mdnor, zul, azri n lolik nie..okies..daa..till the hand retruns..daa..salam...~!

Sunday, May 10, 2009

N-I-K-A-H Connecting People....

assalamualaikum wbt..salam kpada kalian semua..

well...tajuk post kali ni NIKAH..sebab per..?sbb siang tadi aku ikot mak and abang follow majlis akad nikah abg ijun(member bek abg aku since form1) ..huhu...aku btolak ngan mak n abg dari umah kul 2 stgah mcm tu..sampai umah bang ijun, kitorg pn gerak aa ngan konvoi dalam 4-5 kereta..cam bese ar..aku mesti jadi insan yang paling sunyi and penyenyap di dunia waktu tu..(aku peramah walaupun aku xperamah)...haha...ape pny maksud aku mengarut ni daa..

sampai2 je kat umah kak rozi(wife bang ijun) tros bwk masok hantaran and disusun..sori la..xde gambar..sume dalam camera abang aku..xbrani aku nak mintak gamba tuh..biar la..huhu..and ntok pengetahuan korang ni first time aku tgok dpan mata aku cmane akad nikah nye proses..next, masuk la jurunikah(er, jurunikah ni pak imam ke xsemestinye erk..??) ke dalam umah...abg ijun aku tgk muke agak aa kontrol gabra dier...huhu..aku rase time aku nanti pon cm die la kot agaknye..yele..tukaq status....BUJANG-->MARRIED..huhu...

next..die(jurunikah) bagi kak rozi satu borang pe tah..pastu kak rozi kene bace name die,no IC dier, and de aa butiran lain xclear sgt aku dgar..then die sign pada form tuh...then d form is passed back to jurunikah..pastu die start bagi khutbah nikah sikit kat abang ijun....then die ajar cmane lafaz ijab dan kabul...rukun nikah ade 5...dan lafaz ijab kabul adelah salah satu rukun..jurunikah hulur tgn kat abg ijun...die bace aa ayat2 bese nikah orang yang korang de dgar dalam cerekarama gtu...aku nikahkan dikau hazizun bla3....cmtu aaa...it takes 2 tries for abg ijun to complete the task..alhamdulillah..sah...sah..~!

*******************************************

well..aku saje je cite flow dier..mane tau berguna untuk korang nanti before korang nak kahwin nnti..sape xmo kahwin kan...fitrah manusia..huhu..sunnah plak tuh...

erm...think dats all for now....challo bettey....till the hand is competent to write again...daaa..salam..~!

Saturday, May 09, 2009

- w a n i t a -

assalamualaikum wbt anda2 sekalian...

di kala malam hari yg panas (kajang panas bah..), aku terdetik nak menaip nie..bukan pe..hobi sblom tdoq....tajuk post ni wanita....hum..bace lirik lagu De Hearty nie...

"Kau digelar sebagai penyeri dunia
Hadirmu melengkap hubungan manusia
Bukan sahaja dirindui yang biasa
Malah Adama turut sunyi tanpa Hawa

Akalmu senipis bilahan rambut
Tebalkanlah ia dengan limpahan ilmu
Jua hatimu bak kaca yang rapuh
Kuatkanlah ia dengan iman yang teguh

Tercipta engkau dari rusuk lelaki
Bukan dari kaki untuk dialasi
Bukan dari kepala untuk dijunjung
Tapi dekat dibahu untuk dilindung
Dekat jua di hati untuk dikasihi
Engkaulah wanita hiasan duniawi

Mana mungkin lahirnya bayangan yang lurus elok
Jika datangnya dari kayu yang bengkok
Begitulah peribadi yang dibentuk

Didiklah wanita dengan keimanan
Bukannya harta ataupun pujian
Kelak tidak derita berharap pada yang binasa

Engkaulah wanita istimewa

Sedarilah insan istimewa
Bahawa kelembutan bukan kelemahan
Bukan jua penghinaan dari Tuhan
Bahkan sebagai hiasan kecantikan "


lirik lagu ni sangat la mengharukan kaum hawa (trust me....)..tujuan post aku ni bkan sebab nak ulas@komen lagu nie ke ape(walopon aku da tlebih hafal lagu nie) tapi aku nak ceritakan ape yang terbuku dalam hati...

as usual..kalau ade terkhilaf di hati sape2(ni khas ntok pembaca kaum hawa aa), ni sume hanya lah fruit mind(direct translation..haha) aku...

pe aku nak ckp nie agak aa isu sensitip..well aku trase nak cakap sal bende ni pas chatting ngan cik irah(bukan nama sebenar(haha))....erm..mule2 chat pasal pe tah..xingat la plak..but, somehow borak pny borak ley smpai bab bertudung...huhu..bende berat ni...

tudung...cantik pe kalo anne hathaway pakai..lau...erm..sape2 la yang xpakai tudung korang rase cun lau pakai tudung...well..(huhu..bazilah..jgn marah sy..ni tulis je kayh...)..aku kecik2 dok berpikir..aku rase sume org dlu kat skola rendah de blaja PAI@PI@ name subjek berkaitan blaja sal agama Islam...but..(pe aku nk ckp ni maybe sensitip skit..sori ea awal2..) aku tgok ramai je yang xmemakainye...well..i mean it for the muslims la...mula2 kan..kat skolah dlu aku macam agak aa anti skit tgk org xpakai tdung, walopon aku nie bukan la jenis org yang baik atau layak sangat nak advice2 orang nie...well..aku skola laki dlu..so paham2 aa sape aku maksudkan...tenaga pendidik ar...erm.aku xde nak salahkan dorang ke ape, ni just aku nak luahkan perasaan aku jer..

"nape anda pakai tudung?"--"ikot member, lagipun kan trend kan.."
"nape anda pakai tudung?"--"entah..da tgok org lain pakai saya pakai aaa"
"nape anda pakai tudung?"--"cikgu suruh"

erm..xde la aku g wat wawancara kat kaum hawa ke ape..but ni aku men tibai jerk...jawapan2 yang kadangkala diberikan(aku xharap de member2 aku jawab gni..haha) lau ditanya kpd seorang wanita@gadis@pompuan...knapa anda bertudung..?haa...gtulah storynyer...

bagi aku lau aku pompuan, aku akan pakai tudung..kerana..banyak sebab..yg pertama adalah nak menjaga mahkota paling bernilai yang dimiliki oleh seseorang perempuan....pnah dgar tak tazkirah ke ceramah ke pasal bertudung nie...?besar dosanya lau sesorang gurl tu xpakai tudung...aku cakap je ni..aku xlayak nak menghukum atau mengatakan seseorang tu dosa..ALLAH je yang tahu.aku hny gtau pe yg aku tau skit2...saje nak share2...

next, sebab nak reserve ntok bakal suami..haa..bagi husband tu surprise sikit tgk rambut korang...husband eaa..bukan pakwe....xde aa..lau tgok rambut before kawin tu..xmanis lar....yele..rambut tu ley bg tnjuk kat muhrim jer....so xyah la tnjuk ke org len...xde pekdahnye...aku pun.berdoa sangat2 aku dijauhkan dari semua ni...orang yang aku sayang..semoga aku dapat kawin ngan die...bawu dpt lesen tgk rambut..haha...*ngarot2*

next,nape kne pakai tudung....hum..ntok perlindungan nye purpose ar...perlindungan aku mksudkan nie adalah daripada kaum adam yang sesetengahnye nie sengal...wahai cik-cik skalian,tau x..(ni pngakuan ikhlas daripada kaum laki tau) lau korang xpakai tudung, sangat la suke laki usya korang.....tgok rambut korang yg..xkisah aa panjang ke x...daripada pandangan tuh..dari mata turun ke hati..dari hati naik pi otak...huhu..tu yg kadang de kaum2 adam ni xdapat mengontrol dirinyer...xdapat tahan diri..da angau...yess..aku tau kadang2 sesetengah gurl ni xpakai tdung sbb rase panas la, ape la....kan..tol x..?lau aku jadi pompuan pon aku akan sdikit sbanyak terpikir gni.."panas aa pakai tdung nie...xyah aa pakai..lagipon aku lagi cantik lau xpakai tudung"....well..dialog rekaan semata-mata...yess...i know..mmg panas..aku tgk korg pakai tdung pn leh agak panas kot pakai tudung tuh....but kne ingat..hidup kat dunia ni xlama...panas pon....not that hot to the degree of killing us,kan..?lau kate matahari panas..ade yang jauh lebih panas..xterbayang dek akal kite...huhu....

hum..aku xde aa smata2 nak salahkan kaum hawa ke ape bile dgar de kes2 yg xspatotnye kat tv tuh..lelaki mmg slah...slahnye adalah xdapat tahan diri daripada those things...but kadang2 sumthing happen dgan bersebab kan..jadi fikir2kan aa sdrik...homework ntok korang..haha...

cantiknye la orang pakai tudung....ikhlas dari hati aku cakap macam nie..tambah2 lagi lau pakai baju kurung...weeee...rindu bazilah...haha...*ngarot2*.....tapi tu lah...pakai tudung nie hal yang sangat la sensitipnyer...tapi wahai kaum hawa sekalian...pakai lah hijab tuh..kerana insya Allah..hijab tu akan jadi pelindung korang drpada 1001 jenis kebahayaan....believe me...

ok..next..huhu..panjang post kali nie..

bile seseorang tu pakai tudung...xcukup smata-mata pakai tudung sahaja..part2 lain pon kne jage..part2 lain yg aku rase kurang skit diberi perhatian adalah baju korg pakai long@short sleeve nye tshirt....dan tahap ketidaklebaran dressing(paham2 aar..)..kadang tu kan..aku kat kafe tekun kat USM..makan aa ngan azri ke..sape2 je aa..mesti aa pandang2 skeliling kan.mata dok melilau gtu..trpandang..alhamdulillah..awek ni pakai tudung..but..aiseyh...die pnjam adik die pny baju n seluar kot...wallahualam..pas tu,pandang satu agik bahagian..alhamdulillah..pakai tudung, tapi de sikit kurang..lengannye pendek lor....huhu...skit lagi kne up...xsejuk ke pakai lengan pendek tuh..huhu..cian aku tgok...dan lagi bahaya..ritu aku haikal n azri(coursemates akuh) makan kat kafe..nampak sorg awek ni..azri aa dok tgk dier..muke kiut die kate..huhu..tgk tu laki cmane..haha..(tp ni bkan tujuan utama..huhu)..awek tu ok da...pakai tudung, lengan panjang..xbrape keketatan..tp..baju die agak aa see-through...aiseymen..bahaya..huhu....paham2 ar..

da lame aku hasrat nk mengarang pasal ni, tp xde ksempatan aa...skali lagi aku nak tegaskan..tujuan aku tulis ni skadar nak smpaikan fikiran aku pada org lain..xde niat nak sindir@sakitkan hati sape2..ok..aku mintak maap sangat2 kalu aku de terkhilaf n aku xperasan...yela..aku org yg bukan layak nak tgur orang..aku truk jugak....but aku rasse xsilap aku nak gtau kat org lain kan.. :-)

alhamdulillah..lega dapat post panjang2 gni...first time pnjang nie..hu3..rase ngantok gak akhirnya...ahaha...

k la..peace sumer..till d hand returns..~
salam..~!

Wednesday, May 06, 2009

one who seek the truth will contiguously felt that the truth is absurd.....

assalamualaikum wbt semua...

hehe..actually the title somehow is a bit weird..well..i've got no particular reasons for such title....~LOL...

right now..the clock pointed to 12.30 a.m...and...darn...my eye wouldn't let me sleep this early...well..back the at usm...i always sleep not THIS early...what i meant that my usual time to sleep is at least after 01.30 a.m....

well..the holiday has just started..and in more than 2 weeks, at 25 i have to return to USM to repeat 2 papers which is extremely crucial on the upcoming industrial training..the LI(Latihan Industri) of my course would require the upcoming participant to score 2.00 and above after these particular subjects is averaged(ade ke istilah di-average-kan..?)..they are..CPT111,CPT113,CST131 and CPT112...well...back the in the first semester.. the result of CST131 and CPT112 is below 2.00...sigh...so..i need to attend the KSCP(Kursus Semasa Cuti Panjang) starting this 25th May of 2009...

well..i haven't actually read or see through anything for the sake of preparation for the exam...but luckily(lucky ker..?) my brothers have fired(bukan pecat aaa..tp menghujankan) me with certain advice(s). Sincerely, i am a little annoyed because of the advice(s) but it IS INDEED TRUE...and for that..thanks abang..cik...i have started to read on CST131@Computer Organisation...back there I have finished reading and jot(btol ke jot ni??) down particular information...well...bit by bit...i refreshed what i have learned last semester..alhamdulillah...tomorrow(er..this morning laa) i will try to start on re-visiting CPT112@Discrete Mathematics..

"blaja la btol2....add maths pandai buat, discrete yang senang dapat fail plak adik nie.."

quote from what have been said by abang..haha..well..somehow i felt that add maths is simpler than discretes..but..whatever...have to be optimistic and learn full-heartedly...

*************************************************************************


today(wednesday) have been exactly a week since last I get to see bazilah...it's quite extremely painful of not seeing the one you adore much everyday like back then before holiday...haha..we could only texted(ade ke istilah texted atau sms nie??) each other...sigh...God knows what is deep inside this tiny heart..huhuhu...I DO MISSED HER MUCH...


*************************************************************************


well...i don't really wanted to go overboard of typing..well..my hand crammed a little..plus my fever has not yet been fully recovered..though my eyes right now is plainly free-of-snoozing-feeling, i will try anything which could help me to close the shining eyes..

okies...till the hand typed(?) again...daa..

salam.~

Saturday, May 02, 2009

tribute to cik siti....ngeee~~hargailah name pnuh anda-psanan pnaja~~

assalamualaikum wbt...

erk....cik e-rah..no offense yer..saje kutulis gtu..

hum..berkenaan tag anda..

well...gambar tu adelah...




haha..gambar encik farhan haziq and encik azuan affendy..haih..gamba org len lak kne tag nie..tp aku xmo tag org...xminat..ni pon first time aku tag gamba orang seyh...

hum...sal gamba nie...aku wari amin paan awe n..sape g..xingat siol....g kolej mara banting@seremban..mane satu erk....hahaha..xingat...alaa...aku xingat detail sgt..tp xsilap ni pas pi ari karnival kat sas..karnival tu mcm....hum...xpe aa...xnk kutok sgt..haha....pastu g aa beramai2 ziarah kekwan di kmb@s....

da la kot...ngee...till d hand touches the QWERTY keyboard again..daa...~

salam..~