Tuesday, October 13, 2009

fasa 3....daripada 4...

assalamualiakum wbt......

well...di kesempatan yang ada time tgah kat lab nie.....saje2 tulis nie....aku bukan ada mood sgt nk tulis pasal pape tah...but aku nak luahkan kesedihan aku...walopon ramai tgok aku hepi go-lucky gtu....but im not that hepi ekcelli.....i acted like i am...but un4tunately im not..

dis got nothing to do with my dear bazilah ok...kang da lak gosip2 len plak..

this is follow up from post2 aku yang lepas pasal anak sedara aku..iman humaira...

smalam aku call rumah (12 oktober 2009)...n drp mak...aku dapat tau esok (hari ni, 13 oktober 2009) bhw iman kene masok spital ntok tujuan amik air tulang sumsum and air dari tulang belakang untuk tujuan kemoterapi......

and tadi...pas bwu abis kelas ISE...aku call mak agi skali....

tanya lah iman macam mana...

mula2 aku ingat iman kene bedah..upenye tidak...dia mcm sedut air tulang sumsum n tulang belakang tu je.....xbedah pun...

but then only i got to know...

"iman punya kanser ni dah smpai tahap 3 dik..." (adik tu aku ler...)

apekah?aku pn tny ar.

"bape byk ek tahap tu mak?" ..sebab mula2 aku ingat da 5 phase...rupa2nye..

"ada 4 tahap....dan iman kat tahap 3"

oohh...sedihnye hati aku ALLAH je yang tau.......aku senang je nak nangis depan orang lain but aku xmau tunjuk...lagi2 kat bazilah....dah la dia da test petang nie..so xpela..pas test bwu aku gtau dier...hum....kanser tahap 3 drp 4....tu kire teruk la kan??

huuuuuuuuuuu........

abis je call mak aku tadi mata aku da mcam berkaca2 dah...jalan xbape tgk depan seb bek xkene langgar keta depan school tadi.....

aku xtau mcam mana sedihnya cik n kak lin...anak dorang kot....aku yang pak su je pn da mcm ape sedih......dan hari ni dah lah hari jadi kak lin....n then only she got to know her daughter is in that condition...i cant imagined how is her condition now....ya Allah...berikan ketabahan pada suma ahli keluarga-ku....

memang lah..kita syg seseorang tu..ada yang lebih menyayanginya...yang MAHA PENCIPTA lah...sapa lagi kan......qada' dan qadar nya wajib diimani....tapi usaha untuk mengubati bukan lah suatu yang xguna.....usaha...doa....dan tawakkal pada-Nya.....seluruh takdir manusia di tangan-Nya..hanya bila, bagaimana dan macam mana adelah persoalan yang kita suma tertanya2......

well....aku xtau nak cakap ape......im rili sad rite now........assignment sangat lah banyak...ya Allah....berikan aku petunjuk dan inayah-Mu..berikan ku kesabaran supaya aku dapat menyetelkan pape yang patot...

"ya Allah....hanya pada-Mu tempat kami meminta pertolongan.......tidak ada yang lebih layak untuk kami meminta bantuan melainkan dari-Mu.....MAHA PEMBERI...MAHA MEMAKBULKAN..MAHA PENYEMBUH......ya Rahman......ya Rahim....

sesungguhnya aku sayang pada anak saudaraku ini..umurnya baru 1 tahun lebih sikit......aku mohon ampun pada-Mu...kadang2 terkeluar juga perkataan seperti -APA SALAH IMAN SAMPAI DIA KENA KANSER NI?NAPE BUKAN ORANG LAIN????-nauzubillah...ampunkan dosa-ku ya ALLAH...aku sedar semua ini mempunyai hikmahnya yang tersendiri..tapi apakan daya ku..aku hanya insan ciptaan-Mu yang lemah......yang senang terpengaruh dengan bisikan2 yang xelok......

aku meminta pada-Mu ya Rahman ya Rahim.....berikanlah as-syifa' untuk penyakit anak saudaraku ini ya Allah.....aku sangat bersimpati dengan abang dan kakak iparku...iman merupakan anak sulung mereka....ya ALLAH....KAU tabahkanlah hati kedua-dua mereka dengan kuat, sebagaimana KAU tabahkan hati Rasul-Mu dalam melaksanakan dakwah-Mu...

sembuhkan lah Iman Humaira Binti Mohammad Izwan...."



ya ALLAH...makbulkan doa kami sekeluarga...amin...ya Rabbal-alamin...

salam semua...doakan Iman sekali ye....?

5 comments:

Anonymous said...

insya allah.. setiap apa yg berlaku ada hikmahnya..
sy doakan kamo n family tabah dengan dugaan ni..

moga iman sembuh dari kesakitan yg dialami...

amin...

xmau sedeyh2..
n jgn sesekali patah semangat dengan dugaan yg awak dapat key..

allah hanya memberi dugaan hanya kepada hambanya yd disayangi dan kepada hambanya yg dirasakan mampu untuk berdepan dgan dugaan itu..

n sy yakin kamo n family mampu mengharungi semua ni dengan tabah..

ikhsan said...

to anonymous:amin..insyaAllah...thanx a lot :-)

dan saja nak tambah...iman dah stat jalani kemoterapi....dan yang bagusnya...iman mcm tau die tgah sakit..byk wayar n salur kat badan dia xde satu pn dia tarik2..tapi tu lah..mak saya kata muka iman tu pucat2 skit....dan pas wat further scan...alhamdulillah, sel kanser tu xda merebak ke dada dia...kat area2 pinggang jerk....so...sama2 lah kta doakan keselamatan dia ye..amin....~

chapoi said...

aku doakan imam dpt sembuh...siyes aku sedih bce sal post ni...kesian anak sedara ko....

chapoi said...

semoga anak sedara ko cpt sembuh....

Anonymous said...

bagus la iman macam tu..
moga semakin banyak perubahan positif untuk iman..