Monday, June 21, 2010

CaLaMaNsI JuIcE

assalamualaikum wbt...

first things first, korang tau tak calamansi juice tu ape? (dilarang google sekarang =))..haa...calamansi juice ni ade lah jus limau kasturi...korang tau tak limau kasturi tu ghupenye guane??haa...ni aku nak share sikit pasal semalam buat kordial calamansi juice ^_^

1. Petik buah limau.
  • Haa..ni mesti lah kene buat dulu, kalau tak, macam mana nak buat jus nye...ye x?buah limau adelah diambil dari pokok dekat area belakang rumah aku, btw rumah aku area kampung je..nanti kalau dah ade cybershot tx-5, aku tunjuk gambar rumah aku ^_^ 
 Ni adelah pokok limau tersebut =)


2. Hardware untuk pemprosesan .
  • hihi.istilah tak boleh belah, hardware tu...haha...atau dalam kata lain perkakasan yang diperlukan untuk membuat kordial jus calamansi ni.

Ok...dah malas nak buat point form....kita teruskan dengan karangan sahaje...huhu...next, mule2 kite kasi potong sama itu limau supaya later senang nak di perah ke dalam periuk tu..

ya...itu adelah tangan aku yang memotong limau tu...sangat lenguh oh...2 batalion limau yang banyak..uhuk3..


ok...proses ini seterusnya adelah memerah buah limau yang dah dipotong tu...er...sile pastikan tangan anda berada dalam keadaan bersih sebelum itu ha..sebarang kecuaian sangat lah tak digalakkan....dek kerana memerah banyak sangat limau nya...haih..ni kat office lenguh tangan aku dah...


ni adelah limau-limau yang telah selamat diperah dan sedia untuk dicampakkan ke tong sampah...siyesly lenguh..uhuk3...okeh..setelah kerja-kerja memotong dan memerah setel, kita akan dapat hasil seperti di bawah..


huhu...sangat kuning kan?erkk...ni xboleh dimakan lagi ok..i mean xboleh diminum begitu sahaja@dibancuh...hasilnye adalah sangat masyam..~huhu...ok..next kita akan masak air limau raw ni dengan gula...untuk kuantiti, setengah periuk ni lebih kurang dalam sekilo gula gak la..memang banyak gula diperlukan untuk benda ni...percaya lah..kalau tak masam la kordial korang...



seterusnya...


ok gambar adelah sedikit bergegar di situ..ni mak aku nga tolong kacaukan campuran air gula tu ngan jus limau....a few hours gak la kene tunggu die sebati..dan warna nya akan berubah menjadi seperti di bawah..


yaa..ini adalah end produk untuk kordial calamansi nih...boleh la dialihkan ke dalam botol untuk tujuan penyimpanan...yang end produk ni jangan ler diminum direct...aku tulis kordial, means kene la bancuh dulu ok..rasenye memang besh..aku puasa hari ni...bukak puasa kang buat calamansi ais ♥ ..hehe~

ok...selamat mencuba ye....first time post lain dari yang lain..hik3... =) salam~

4 comments:

eke said...

wah best2..durian leh tak?

ikhsan said...

bole3..tp time perah tu ko tlg perah ar eke..hehehe~

Lyapunov said...

Cantik header!

ikhsan said...

wan : bese la..hehe