Sunday, August 22, 2010

puasa update ^_^ and story of anger.....

assalamualaikum wbt...

oh baru lepas solat subuh and jam menunjukkan pukul 6.30 pagi...pagi ini also tidak tidur kembali lepas sahur@4.30 a.m..
alhamdulillah, puasa aku masih penuh dan insya Allah juga penuh untuk hari-hari mendatang.korang lak amacam?insya Allah begitu juga..kecuali bg kaum hawa yang mengalami ketidak bolehan puasa atas sebab-sebab yang sudah sedia kita maklum..

well, im not into blogging mood right now, but just wanting to make a short update for my blog once in a while...semenjak dua menjak ni..aku tengok..banyak gile-gile kes buang anak..dah la kbykan baby-baby yang dibuang tu sume meninggal dunia bile dijumpai..ade yg kene buang dlm pembetung..ade yg kne pukul2 n letak kt bus stop....ape kesalahan nyawa2 yang tak berdosa ni ya Allah....bayi-bayi ni tak berdosa langsung atas kelahiran mereka...yang bersalah tu insan-insan yang menyebabkan mereka lahir tanpa ikatan perkahwinan...xsilap aku..statistik org buang anak ni dah dalam 400++ orang gtu...so kalu 400 bayi * 2(ibu n bapa) = 800 orang kurang2 telah melakukan kesalahan terkutuk ini...dulu awal2 kite tak dengar sangat org buang bayi sampai akibatkan kematian ni..sebelum ni pun kite dengar..paling2 buang depan umah org la....buang kt umah anak yatim lah..tapi ever since kes baru2 ni..most of the babies is KILLED! i repeat KILLED and not just being ABANDONED jer..dah la buang anak..sampai akibatkan kematian pulak tu...

kerajaan siap dah kuatkuasakan undang2 supaya mane2 orang yang buang and akibatkan kematian pada bayi2 tak berdosa ni leh dikenakan hukum mati mandatori, and org2 yang buang anak leh dipenjara up to seumur hidup..but still..the cases have not ceased to exist...apekah masalahnya orang-orang kita?dan kalu xsilap aku..most of these bloody cases revolves in our own race, MELAYU !!!! dan masalah apekah yang dah jadi pada orang melayu ni?




oh terlebih dahulu sy nk mintak maaf andai pos ini berbaur kasar dan gambar2 yang dibubuh sedikit cruel..tapi percayalah...niat saya baik..ini semua sebagai peringatan kita bersama agar tidak akan melakukan kesalahan seperti ini...nauzubillahiminzalik....dan saya juga nak ingatkan..tak pernah sama sekali saya hanya menyalahkan mana2 jantina dan berlaku bias..tak sama sekali..kesalahan ini dilakukan oleh orang tertentu dan merangkumi kedua2 jantina...lelaki salah....perempuan pun salah...

ape agaknye punca semua ni berlaku ye?seingat saya lah..rasanya dalam mata pelajaran pendidikan islam/moral ade mengajar kita dengan sifat-sifat kemanusiaan..agar sayang sesama manusia...sesama makhluk2 ciptaan-Nya...cume itulah..mungkin ada antara manusia yang terlebih berkasih sayang sesama mereka..tapi masalahnya, hasil 'kasih sayang' mereka ini dibinasakan! ape dosa bayi2 ini??mereka tidak tahu ape-ape sekali pun..dah la dah melakukan dosa berkasih sayang...ni pulak melakukan extra kesalahan..membunuh! mane silapnye semua ni...terlalu subjektif..kalau nk salah mak bapak tak ajar anak ke ape..tu wallahualam..mungkin benar..mungkin tidak..salah pasangan2 itu..mungkin benar..dan mungkin tidak..terpulang pada anda dan cara anda berfikir..okey? cume ingat lah...andai terlepas dari hukuman di dunia...hukuman di akhirat kelak itu pasti..tak kurang dan xlebih...balasan-Nya amat menggerunkan...wallahualam..

haaa...rase lega sikit dah tulis pasal ni...siyeslah aku memang sangat sakit hati dengar sume berita-berita ni..sakit hati sbb org2 ni sewenang-wenangnya buang anak satu..ag satu tahap membunuh (eg : buang dlm pembetung, mangkuk tandas) tu apa cerita? naluri kemanusiaan tu dah tak ada dah aku rase dalam diri orang2 ni..kalu ade xdenye kot die buat bnde2 gni..ag satu...ok..bile ade pasangan yang dah lakukan kesalahan terlebih berkasih sayang ni..nape keluarga dua2 pihak..tak kesah la laki ka pompuan..satukan je mempelai tak rasmi ni?aku cukup xfaham...ok..malu mmg lah dengan salah kedua2 anak bertuah mereka ni..masalahnya..contoh la kan..si mamat dah mengaku salah atas ape yg die dah buat pada si minah and ingin bertanggung jawab...si mamat memang sayang gile babeng sama si minah..but yet the family xmo terima kenyataan..takmo terima hakikat ngan ape yang dah jadi..and dalam masa yang sama menyebabkan dua orang ni lagi banyak berkemungkinan buat dosa len (eg : kawin lari +jadi anak derhaka) ..apekah?aku xsalahkan family2 ni atas suma ni..cume fikir secara logik lah..jangan lah sebab maruah keluarga tergadai..pesanan khas untuk semua...

dan ingatan ini untuk aku dan semua orang jugak...jangan melakukan kesalahan seperti ini...insya Allah..hidup kita diberkati...

ayat mak aku...aku fikir cam best gak...

"DALAM KALANGAN BINATANG TAKDE MANUSIA...SEBAB MANUSIA ADA AKAL...TAPI..DALAM KALANGAN MANUSIA...ADA BINATANG..SEBAB MANUSIA ADA AKAL JUGAK"  =)

oleh itu jadilah manusia yang berakal ya..! renung2kan dan selamat beramal   =)   ...assalamualaikum wbt...

4 comments:

Ryoki said...

solution : kuatkuasakan undang2 Islam... follow what had been taught in Islam... n

Firman Allah, yang bermaksud: “Dan janganlah kamu mendekati zina, sesungguhnya zina itu adalah satu perbuatan yang keji dan satu jalan yang sangat buruk.” (Surah al-Isra’, ayat 32).

Riana Rozlan said...

weyh...lme x dgr cite..sihat x?

ikhsan said...

yana : haha..tau xpe..ko ah sunyi..dulu salu msg gak..ni dah diam je ye..alhamdulillah sehat..

Riana Rozlan said...

aku ilang no kau la weyh..ko email la no kt aku..

rianarozlan@yahoo.com