Thursday, June 25, 2009

sape kate takder..??

assalamualaikum wbt....

well..at the moment...aku ade minor demam and penin + selsema skit..hu3...

well..entry aku kali nie adalah berkisar pada perkara yang aku ym-kan ngan cik siti hajerah, juga pelajar CS, tetapi di UTM johor..since die mention kat aku beberapa hari b4 diz, tetibe aku terase nak tulis pasal benda nie....banyak pendapat-pendapat yang agak menyebabkan aku melenting...contoh nye..

"orang cakap..kalo sains komputer, susah dapat kerja...
yela...kos senang..budak berlambak-lambak...
so budak yg grade dari kos sains komputer ni
bkan market sgt pun..kos biase2 kan....
cube tgk mcm engineer...doktor...lawyer...
tu baru bidang yang boley buat duit...
even jadi cikgu pun xyah risau xdapat duit..apelah sangat
budak2 sains komputer nie..."

ya...tuan-tuan puan-puan...inilah perkara yang sangat menyebabkan aku melenting kalu dengar...oh...sunggoh singkat pemikiran orang2 yang ckp gni..giler aa kolot...

tah pape tah..cant he/she think it wisely..cant they see the fact that everything in this world nowadays DO SEEK THE PROPER KNOWLEDGE of COMPUTERS@INFORMATION TECHNOLOGY@name yg seaktu dengannye..?sengal ke ape dorang nie....yess..indeed..engineer.doctor..lawyer.sume mmg buat duit banyak...siyes shit banyak ar duit...but..a doctor without a pharmacist..without the nurses..without the medicines..also without COMPUTERs..they are nobody..see..?pe aku nak cakap nie aku xde nak rendah2 kan orang dalam field lain....tapi aku nak relatekan yang sume manusia kat manusia nie de simbiosis...masing2 bergantung antara satu sama lain..engineer lak...without their engineering devices...or the building constructors..also without COMPUTERs...they ARE ALSO NOBODY..?ok..get it..nobody..??

so..to those out there who shares those kind of way of thinking..please re-think back....in world nowadays....give me something@topic@wateva yang xde libatkan usage of COMPUTERs..??what..???i don't think there isn't a thing yg xlibatkan COMPUTERs...sincerely thinking..huhu...so..eventhough kami-kami sume nie takat amik kos SAINS KOMPUTER JE kan...don't ever look down upon us ok...for those particular people ar..not everyone i was referring nie....

so...dun even look down to anybody...i mean it...ANYBODY....any single human being..even those flora n fauna pun...every single entity in this world lah senang cerita....kalo satu jari korang point kat orang lain..dun worry..lagi 4 jari akan point kat diri korang balik....nothing n no one is perfect in this world...so..before even criticised others...think first..do not be mengkhinzir buta je mengata orang....

hoho..post yang aku dedicatekan pada student2 Computer Science nationwide...haha..

okayh..sambung dota..haha....daa...salam..~!

15 comments:

nini_uniey said...

aq pon amat xsuke bile org ckp kos ni kos senang n ssh nk dpt keja..
senang ke sains komputer ni?
biasenye org yg ckp cmni adalah mereka yg lgsung xtau pape tntg kos ni...
bicara apa pada mereka..
as long as kite usaha, insyaAllah rezeki tu ada kat mane2..
kalo amik kos hebat2 pon, tapi malas n lgsg xusaha..same je... susah jugak nk dpt keje...

ikhsan said...

haha..btol2...taw xper..hu3

mIsH IeRA cIK irAh said...

gadis misteri : Siti Hajerah

haha....

Cet! itu la kan weh. mentaliti tuh weh..anak kalo dapat sc com kalo boleh nak bunuh je...tak pon kalo kaye sikit hanto masok pribet u wat medic...wat engineering. ape kelas je sains com ni... Bak kate member zaman matrix dulu....

BODO JE AMEK SC COM.X DE KEJE...


Aku selaku pelajar sc com aku da nampak potential kos ni. dan aku tau kenape org kate kos ni tak de keje....

SEBAB GRADUATE TAK TAU NAK WAT KEJE. PROGRAMMING SUSAH SYIAL DOWH!

bile susah malas nak study.Projek wat ala kadar.Exam jawap ape yang rasa tau je. bak kate ahli CS dari UMP.....

Jangan tak je kluar U untuk dapatkan siji sebagai typist yg berjaya :| kadar menaip sangat hebat.

Kalo di pikey - pikeykan balik la kan secara logik nye... Semua bende menggunakan system dan semua system programmer macam kita yang program kan. How can die cakap budak sc com tak de kerja.

I did read my Basic Communication Lecturer punye view. Mungkin kerana budak Sains Komputer ni kebanyakkannya kurang soft skill sebab bizi dengan projek semedang.Exam memanjang. Owh sangat penat.

Aku plak berpendapat. Ala kalo x de org nak amek aku keje.Aku boleh keje sendiri. modal x besar dowh. Takat beli sume software original pas tuh jual sistem berpuloh2 ribu
ratus ribu pon boleh :|

Mane ade kos laen yang boleh kluarkan product sebelom grad kecuali pelajar sc com? Kalo rajen ko design la idea new system kat mc d. X payah coding bg idea je dorg bayar doe.....

Tapi itu la satu. kebanyakkan orang kite tak mo pikey jauh.Dorg kalo bleh pas grade je ade keje tetap.Nak keje dgn kerajaan pasal senang. Pegi keje punch card balek punch card kluar.antara mase tuh nak duduk bersembang.Lahai lahai...

oi...tertaip blog sendiri la plak.... sori la ter emo :p

ikhsan said...

hu3..diingatkan..dilarang bubuh komen cm cik irah nie.."pendek" sgt..haha..

maa said...

hahaha...

cs senang..??

kalu senang dah lama da aku n da geng dapat dekan berturut2..

hahah..(apapun doa2 la kitorang dapat dekan sem2 akan datang..:p)

well,...
amik kos pe pun,..kalu da malas tuh for surenye tak de keje..

lgpun skg nih da byk org y amik kos power2 tp end up keje sendiri..

graduate engin...buat ladang pisang..

dpt cert medic..tp beli ayam..

so,..pasni jgn terkejut la kalu ada B.comp.Sc(Hons) tp bukak kedai baju ke apa ke...

apa pun...

"Knowledge is power"

p/s: gudluck pada diri sendiri dan org lain..haha2..:D

maa said...

pendapat aku la..

kita ramai2 amik cs utk bangunkan technology kat malaysia nih..bukan stakat keje jeh..

kita blaja utk end up bukan sbg end user...

cam team y wat upin ipin tuh..
make malaysia proud..

satu soklan kat kawan ko tuh..
kalu da ramai dak2 cs nih..
nape tak de byk lagi cite cam upin ipin tuh...

masalahnye ada satu jeh team y wat cite tuh...
mn y lain..??

p/s: myb pasni team multimedia csusm lak kot y wat 3d animation..buat usop sontorian versi 3d ke..
tak pun..keluang man versi 3d..

tak kisah la 3d ke tak tp kurang2 leh tanding cam disney ke apa ke..

p/s: gudluck dak2 mm csusm..(tak dilupa dak2 IS gak..:D)

aiseh..jap je cuti da abes..
studi tak abes lagi..

ikhsan said...

amboih am...sampai 2 comment hg makan yer...hehe...

aurox_3d said...

hik2...boleh tak suruh orang yg kate CS senang tuh, belajar CO, discrete n OS...kalo dapat B, aku tabik spring...hehehe

aurox_3d said...

juga OOP

nnb said...

SAPE KATA budak_cs X DE KEJA!!!!!!!!!!
PLEASE TOLONG JANGAN PANDANG RENDAH budak_cs. JANGAN INGAT FUTURE NANTI HANYA ENGINEERING JE, WE MOVE TO [IT] FUTURE NOW. ENGINEERING PUN DAH INCLUDE SOME TECH IN THEM. MMG KONFEM FUTURE IALAH IT. TAPI KITORANG budak_cs SAINS KOMPUTER.

WE DO CODE, WE DO PROGRAMMING, WE CHANGE THE WORLD

p/s: kasar sgt ke ni? gurau je. akeekeekkeekekek. Peace!!

nnb said...

dia ada social network x? meh sini bagi ak. nk menternak bot skit kat dia.

ikhsan said...

haha...sori 2 say aa bang hadri..xde soc network org tu..da name pun bukan IT-related person cam kite2 sumer nie..hehe..

purplez said...

hee
best r post ni
MELETUP!!
p/s:boleh lak xprasan kehadiran post inih.
huu.
terlepas pandang maybe~
cm ne nk ckp eh
tp kan
nk d jdkan ceritalah kn
budak MATH-USM, BIO-USM, CHEMISTRY-USM pernah cari kami
ya kami
p/s:kisah BENAR okee
xtipu punya
berlaku kat dlm bilik hostel + asmara guer sendrik.
dorang dtg bilik minta bauntuan.
ape agi kalo x psl komputer.
especially yg ambik minor programming tuh
ni ad dialog antara kami ngn budak-chem:

*dlm phone

budak chem: hello, sy tw awk budak cs dr dot3.hmm nk mintak tolong senanya.boleh?
kami: hmmm, senanya kami tgh wat projek ni.so agk bz..tp xpe..mai je lah bilik. kite wat sesama.yg mn boleh bantu, kami try eh. kitorang xdelah terre sgt pun.hee

*dlm bilik

budak chem: sorry eh nyusahkn.tw korang byk sgt projek n asgnment.tp kami mmg PERLU sgt3 bantuan korang.sbb asgnment programming kami ni SUSAH.xtw nk wat langsung + nk start pun xtw.kami kat cni cam nak MATI wat programming.POWER r korang tw programming.
kami: hee, kami tw wat pun sbb blaja.hmm blaja cam nak RAKK. dlu awl2 dlu, tanyalah budak cs mana2, SAPE X NANGIS WAT ASSIGNMENT PROGRAMMING??huu.kami nangis.
p/s:oppss, purplez je kot nangis 1st time wat asgnment.hee.

p/s: kami = purple n my teamwork. karet(nisa), my rumate(ckin), pqah.

p/s:perbualan d ats ad edit2 sbb xsave lah pulak diolog.
~huu.patutnye save tu.

p/s:itu baru komunikasi antara budak chem.belom masuk yg lain course.wee~~

lastly, im proud to b 1 of the CSUSM student.woohoo~~

purple pun kdg GERAM bangat sape yg duk ckp cm tu.sbb dorang xnmpk.

*adik purple pun ad dpt tawaran bhgn IT nih, tp purple x bg coz tw adik guer tu cm ne.nk masuk ni kene AGK CEKAL+TABAH+KUAT+SABAR+RAJIN+DOT3.

purplez said...

opss nk tambah agi, kalo xsilap dengar lah kan, ad basic starting tuk sorang programmer rm10,000.
woohoo~~
owh nk tambah lagi..
my bro LI kat penang
dia engineering mekatronik.
nak jdkn kisah nye lah kan
dia LI sume nye berkaitan ngn komputer.
hmm
cian
so, nak d buat conclusion nye lah kan,
p mai p mai sume nye psl komputer jugak.
cm xleh nak lari je.
hee

p/s:segala kesilapan n ketelanjuran harap d maafi yer.im human being~ jerk.

ikhsan said...

haha.kak purplez memaparkan sikap yg besunggoh2 d ctu..ala..kami2 yg bwu nk masok 2nd year ni pon pnah ditujah oleh bdak2 kos tersebut...hu3..